Cruising sa Srđanom Sandićem: Antej Jelenić

Što je potrebno za pisanje (danas!), a što već – sutra? Interes u poeziji i ˝prešetavanje˝od elektrotehnike, vizualnih umjetnosti do teksta, kako? U koje zakonitosti vjeruje dok ispisuje svoje stihove? O tome i stvarnosti kao takvoj, ako ju uspijemo usuglasiti u novom Cruisingu 17.5.2021., od 19h. Live!
Povod je zbirka ˝Stalak za svijet˝(Sandorf, 2020.) o kojoj je Dorta Jagić rekla:˝ U vihoru lucidnih kolaža, rastakanja i sastavljanja svijeta, ova je poezija riješena na brojna nepristajanja. Nakapana bijesom na, recimo, neravnopravan sukob etike i estetike, na tapkanje u mjestu kristaliziranih, zamrznutih rješenja. Na institucijama uređeno življenje tihog očaja. Na, heideggerovski rečeno, bačenost u svijet i mirnog ostajanja u tom položaju.˝ Gost je Antej Jelenić.

Kratka biografija autora:

Antej Jelenić (1983) u Splitu završava opću gimnaziju i fakultet elektrotehnike. Poeziju i kratke priče objavljivao je u različitim časopisima poput Zareza, Vijenca, Knjigomata, Split Mind-a, Re te zbornicima Reč u prostoru i Bez vrata, bez kucanja. S ocem Božidarom i art prijateljem Milanom Brkićem, posljednjih 12 godina organizira dugogodišnju manifestaciju suvremene umjetnosti – Adria Art Annale. U suradnji umjetničke udruge AAA, studenata i Mreže anarhosindikalista pokreće projekt Mreža solidarnosti kojim je u bankrotiranim tvornicama na širem splitskom području ostvaren spoj umjetničkog i političkog djelovanja. S tim projektom/eksperimentom 2013. sudjeluje na bijenalu mladih u Anconi, Atenskom bijenalu, Zagrebačkom salonu te konferenciji Zajednička dobra i krizni kapitalizam u Zadru. Dokumentarni film Mreža solidarnosti 2014. osvaja prvu nagradu na Vukovar film festivalu. Do sada imao jednu samostalnu i nekoliko skupnih izložbi. Piše polemičke/kritičke eseje. Svira shakuhachi.

više