Radionica

Radionica fotoknjiga

Publikacije nude važno mjesto komponiranja, prikazivanja i arhiviranja fotografija. U digitalnom vremenu proces nastajanja i prezentacije fotografija može biti odmaknut od promišljenog autorskog rada. Ciklusom radionica o fotografiranju i fotografskom predstavljanju, Klubvizija želi kroz fotokemijske tehnike i tiskanim formama približiti široke mogućnosti medija. Radionice nisu namijenjene samo umjetničkom radu, ali polaze od fotografije kao mjesta autorskog stvaralaštva i dijaloga.

Polaznike ćemo upoznat s procesima izrade fotografske publikacije s namjerom da steknu temeljna znanja za produkciju unutar tiskanog medija. Radionica je razvojnog karaktera pa će se tokom programa od prijavnih fotografskih radova sastaviti primjer publikacije spremne za umnožavanje.

Tijekom trodnevne radionice polaznici će kroz predavanja i praktični rad proći kroz cjeloviti proces izrade skice za fotoknjigu (dummy). Počevši od povijesti koncepata i formata fotografskih publikacija kroz primjere, polaznici će odrediti smjer svoga rada. Izborom i obradom fotografija ostvarit će se osnova za daljni rad odabira materijala, oblikovanja i izradu ili izbor teksta. U svakoj fazi procesa gostujući predavači direktno će raditi s polaznicima na njihovim skicama. Naposljetku, o izvedbi i reprodukciji fotoknjige o svakom radu pojedino provest će se konzultacije s tiskarskim stručnjakom. Prezentacijom radova po završetku radionice, pozvana je javnost da uputi svoja iskustva o izloženi, knjižnim primjercima.

Predavači:
Ivor Glavaš – Filmski i fotografski autor, djeluje u esejističkim formama. Sakuplja i radi fotoknjige.
Josip Kalaić – Povjesničar umjetnosti u kustoskom zvanju. Autor je tekstova iz moderne i suvremene umjetnosti kao i kustos izložbi u suradnji s više institucija.
Tomislav Augustinčić – Nagrađivani pjesnik i književnik, etnolog i kulturni antropolog, radi u civilnom sektoru. Niz godina se bavi knjigoveštvom.

Termini:
23.4. Petak 17 -20h – predavanje i upoznavanje s građom
24.4. Subota 12 – 17h – rad s mentorima
25.4. Nedjelja 12 – 17h – izrada skica

Za prijavu na radionicu potrebno je poslati 5 autorskih fotografija i nekoliko rečenica o njima na klubvizija@gmail.com kao jedan pdf. Prijave se primaju do ponedjeljka 24. 5. 2021. a zainteresirani će u najkraćem roku biti obaviješteni o rezultatima. Broj polaznika je ograničen na 6.

Participacija za sudjelovanje u radionici je 200 kn. Uplaćuje na račun organizacije, a biti će utrošena na izvedbene materijale.

više