Izdavaštvo

Annie Ernaux • Događaj

Događaj je jedan u nizu kratkih autobiografskih romana koji čine opus Annie Ernaux, pisan u njenom standardnom izvještajnom stilu, izravno i bez kićenja, fokusiran na jednu jasno artikuliranu temu iz autoričina života, uvijek s eksplicitnim promišljanjem klasnog identiteta iz kojega je potekla, i s kojim je uvijek ostala u neraskidivoj tenzičnoj ambivalenciji one koja je pobjegla, prebjegla i (za dlaku) izbjegla sudbini. Ernaux znakovito roman započinje u klinici u koju dolazi po rezultate testa na HIV, a osjećaji iščekivanja i neizvjesne sudbine potiču sjećanja na događaj koji je u naslovu knjige, tada već desetljećima udaljen, ali utkan u njezinu sadašnjost kao tiha jeka traume koja ne stari i ne blijedi, samo se raspada u bockave čestice koje je povremeno ubodu u mjesto koje još uvijek bridi kao otvorena rana.

Filmski adaptiran u režiji Audrey Diwan, Događaj nas podsjeća koliko je recentna prošlost kada je abortus bio praksa o kojoj se samo šaputalo pod prijetnjom zatvora ili gubitka liječničke licence, koja se obavljala u slijepim ulicama i privatnim stanovima u najboljem slučaju, ili u samotnom očaju vlastita doma s iskrivljenom vješalicom ili pletaćim iglama u najgorem. Antistil Annie Ernaux depatetizira narativ uz suptilnu patinu ironije, karakterističnu francusku drčnost i iskrenost kojoj bi svako dodatno afektivno laštenje samo oduzelo na britkom sjaju. Na mnoge se načine čini da je Ernaux najbolja osoba za ispričati ovu priču koja istodobno pripada vrlo intimno njoj, ali i nebrojenim drugim ženama. Ali tek moramo izboriti budućnost u kojoj će knjiga o toj temi biti izlišna.

Annie Ernaux provela je djetinjstvo i mladost u Yvetotu u Normandiji. Radila je kao profesorica književnosti u školama, te u Nacionalnom centru za obrazovanje na daljinu (CNED). Živi u Cergyju u departmanu Val-d’Oise. Žanr autofikcije određuje njen opus, i osigurava joj važno mjesto u suvremenoj svjetskoj književnosti.

Objavila je preko dvadeset djela, od kojih u hrvatskom prijevodu: Samo strast / Passion simple [Vuković&Runjić, 2002.], Mjesto / La place [Disput, 2008.], Jedna žena / Une femme [Kulturtreger & Multimedijalni institut, 2021.], Godine / Les années [OceanMore, 2021.] i Djevojačke uspomene / Mémoire de fille [OceanMore, 2022.].

 

Događaj je prevela Milena Ostojić, a oblikovao Zoran Đukić.
Kulturtreger & Multimedijalni institut
100 stranica • 12x18cm • 6,64 eura
ISBN 9789538256202
Dostupno u knjižarama Ljevak, Fraktura, Vuković&Runjić i online na superknjizara.hr
više