ponedjeljak, 8.11.2021. @ Kinoteka

Razgovor o knjizi *Monáda* Sane Perić

KINOTEKA (Kordunska 1, Zagreb)
ponedjeljak, 8.11.2021. u 20h
— slobodan ulaz 

***

Na jesen 2020. godine, usred drugog vala pandemije, MaMa je objavila Monádu, debitantski roman Sane Perić, u kojem autorica nudi novo viđenje svakodnevice provlačeći autobiografske elemenata kroz filter naivne, ali svježe filozofije gdje se kozmičko prepliće sa psihičkim.

Promišljajući sveobuhvatne teme poput tjelesnosti, ženskosti, ljubavi, rada, odnosa i smisla života, Sana o njima piše kombinacijom iritantno sveznajuće pripovjedačice iz ugla ženskog subjekta koji u prvom licu pruža spontanu interpretaciju conditione feminis, uvijek ludički naglašujući podvojenost vlastite pozicije.

Godinu dana i dva pandemijska vala kasnije, o Monádi  s autoricom razgovaraju pisac i filmaš Ante Zlatko Stolica i urednik Petar Milat.

Autofikcija koju pišu žene nikad nije lagano štivo, zato što nam same žene izazivaju nelagodu. Intimno žensko iskustvo uvijek je lakše tumačiti kao izmišljotinu na koju ne treba obraćati pažnju. Zašto bismo pisali o ženama kad imamo Rolanda Barthesa? Kad Knausgård pogleda kroz prozor, to je događaj, ali kad žena pogleda u samu sebe, onda su to odjednom bezvrijedne škrabotine. „Monáda“ Sane Perić jedan je od tih pogleda od kojih nam može biti neprijatno, ne samo zbog ispovjednog tona, već i zbog toga što ne možemo zamisliti ženskog Narcisa kojem uopće nije važno naše mišljenje, čak i kad je poput moga – jako pohvalno. (Asja Bakić)

Filozofski mamurluk koji ne čeka otrežnjenje već novi izlazak. (Ante Zlatko Stolica)

***

Monáda je dostupna u knjižarama i online. 

više