Masterclass

Maria Speth: Mladi na filmu – između stvarnosti i fikcije

U suorganizaciji Restarta, Human Rights Film Festivala i Goethe-instituta Kroatien njemačka redateljica Maria Speth održat će masterclass predavanje Mladi na filmu: između stvarnosti i fikcije povodom hrvatske premijere nagrađivanog dokumentarnog filma Gospodin Bachmann i njegov razred.

Redateljica Maria Speth publici će se obratiti putem Zooma a razgovor će moderirati filmski kritičar Nino Kovačić. Publika će moći pratiti masterclass online ili doći uživo u Dokukino KIC. Redateljica će predavanje održati na njemačkom jeziku, a publici će biti omogućen simultani prijevod na hrvatski. Ulaz na masterclass je besplatan uz predočenje COVID potvrde i nije potrebna prethodna prijava.
Gospodin Bachmann i njegov razred dobitnik je Srebrnog medvjeda te nagrade publike na ovogodišnjem Berlinaleu. “Željela sam im dati zvjezdani potencijal jer su za mene bili moje zvijezde.” Što bolje redatelj može reći o svojim protagonistima? Ali kako berlinsku djecu s ulice ili učenike šestih razreda hessianske gimnazije pretvoriti u zvijezde vlastitog života? Kako prazan filmski studio ili učionicu pretvoriti u svjetsku pozornicu?

U opusu berlinske redateljice Marie Speth, rođene 1967. u bavarskom Tittingu, snimanje filmova pruža priliku da se uroni u druge egzistencijalne stvarnosti. Vrijeme i povjerenje, istraživanje i prostor ideje su oko kojih se vrti njezin rad. Otkrivanje potencijala i talenata djece i mladih izvan svih klišeja bio je i predmet njezina dokumentarnog filma 9 života te triju igranih filmova Dani između, Madone i Kćerke. Zajedno sa svojim snimateljem Reinholdom Vorschneiderom, u fiktivnom formatu nudi svojim likovima slobodu glume bez pretvaranja, izvan svih društvenih očekivanja. Stvarnost okruženja ulazi u film, stvarajući interakciju između stvarnosti i fikcije koja je karakteristična za njezin opus, kao i potreba da svoju publiku suoči s “protagonistima koji nisu baš dostupni”.

Sve to očito je i u njezinu ovogodišnjem filmu. Kao što je sama redateljica rekla u intervjuu ranije ove godine: “Učenici u razredu gospodina Bachmanna dolaze gotovo isključivo iz radničke klase – njihove akademske mogućnosti su ograničene, njihova životna situacija često nesigurna. Nisu u javnosti i često su marginalizirani. Želim razbiti uobičajene predrasude kojima su ova djeca izložena i pokazati kakav potencijal imaju. Djeca imaju toliko snage i ljubavi u sebi. Nadam se da će ovo ostati u sjećanju gledatelja.”

 

Masterclass naknadno možete pogledati ovdje.

 

više