online predavanje

Wikipedia@20: Abstract Wikipedia – Zdenko (Denny) Vrandečić

— ponedjeljak, 27. prosinca u 18 sati, Zoom / FB

Apstraktna Wikipedija projekt je koji razvija novi način višejezičnog stvaranja enciklopedijskog sadržaja. Omogućuje da po prvi puta na različitim jezicima urednici i čitatelji dopunjuju zajedničke podatke, znanja i sadržaje svih Wikipedija. Cilj je projekta olakšati višejezičnu suradnja među različitim instancama i poboljšati doživljaj Wikipedija čitatelja na svim jezicima.

O ovoj inovaciji u sferi besplatnog i slobodnog znanja govori programer i inicijator projekta Apstraktna Wikipedija Dr. Zdenko (Danny) Vrandečić, a u razgovoru će nam se pridružiti tehnolozi Vladimir Klemo i Miloš Rančić

Uz predavanje objavit ćemo i prijevod eseja o Apstraktnoj Wikipediji objavljenog u sklopu izdavačkog projekta Wikipedia@20 (izdavač MIT Press, 2020.), u prijevodu Miljenke Buljević.


***

Predavanje se održava u sklopu programa kojim se obilježava 20 godina postojanja Wikipedije. U posljednjem tjednu jubilarne godine, grupa organizacija, kolektiva i pojedinaca_ki okupljenih oko CreativeCommons-a i Wikimedija poput HrW i OpenGLAM inicijativa organizira niz online aktivnosti koja će reflektirati povijest i budućnost najdugovječnijih projekta otvorenog i slobodnog znanja i web medija. Predavanja i razgovori tematiziraju povijest Wikipedije i njezinu širu važnost za Access to Knowledge (A2K) pokret, recentne projekte poput Apstraktne Wikipedije i perspektive digitalnih zajedničkih dobara.

Predavanje se odvija na platformi Zoom za pozvane i potvrđene sudionike, s prijenosom na Facebooku. Snimka predavanja ostat će dostupna na društvenim mrežama Multimedijalnog instituta (FB: Mama Zagreb, YouTube: Mama na zahtjev), ali i na serverima slobodnih sadržaja Wikimedija Commonsa, Archive.org i Cultural Broadcasting Archive https://cba.media.

Moderator događaja i koordinator projekta za Multimedijalni institut je Željko Blaće (HrW Inicijativa), uz potporu Zaklade Wikimedija, te podršku Gradske knjižnice Rijeka.

 

Za više informacija:

https://hr.wikipedia.org/wiki/Zdenko_Denny_Vrandečić
https://hr.wikipedia.org/wiki/Wikipedija:HrW_inicijativa

https://hr.wikipedia.org/wiki/Zaklada_Wikimedija

više