Online predavanje

CreativeCommons+Wikipedia @20+… no longer a teen?!.

Na samom početku godine u kojoj CreativeCommons slavi 20 godina postojanja, grupa organizacija, kolektiva i pojedinaca_ki okupljenih oko CreativeCommonsa i Wikimedija poput HrW i OpenGLAM inicijativa nastavlja niz online aktivnosti koja će reflektirati povijest i budućnost najdugovječnijih projekta otvorenog i slobodnog znanja i web medija.

Nakon prvog predavanja o Apstraktnoj Wikipediji sa Zdenkom (Dennyjem) Vrandečićem i razgovora o jezičnim politikama i kapacitetima, dalje tematiziramo povijest i perspektive digitalnih zajedničkih dijeljenih dobara i njihovu važnost za razvoj znanja i medija na mreži.

20 years of

U sklopu online aktivnosti publiciramo niz kratkih video izjava i prezentacija različitih projekata/inicijativa u području oko Wikimedija i CreativeCommons platforme, donoseći neke uvide i primjere njihovih međuodnosa i ekosustava koji grade.
Program se može pratiti na društvenim mrežama Multimedijalnog instituta (FB: Mama Zagreb, YouTube: Mama na zahtjev), Gradske knjižnice Rijeka, HrW_inicijative, OpenGLAM Hrvatska te uz predbilježbu uživo na Zoomu.

no longer a teen?! je razgovor je o perspektivama digitalnih zajedničkih dobara prošlih 20+ godina, kao i vizijama njihova razvoja u idućem desetljeću. Razgovor se održava u subotu, 15. siječnja s početkom u 18h na engleskom jeziku, putem Zooma. Sudjeluju gosti iz Wikimedia pokreta, Creative Commons mreža i Open inicijativa, uključujući: Alexander Baratsits (CC Austria), Owen Blacker (WM LGBT+/OpenRightsGroup), Natacha Rault (LesSansPages), Alek Tarkowski (CC/Open Future) i drugi.

Moderator događaja i koordinator projekta za Multimedijalni institut je Željko Blaće (HrW Inicijativa, Open GLAM Croatia), a uz potporu Zaklade Wikimedija, te podršku Saveza udruga Klubtura i Gradske knjižnice Rijeka.

Snimka razgovora ostat će dostupna na društvenim mrežama Multimedijalnog instituta (FB: MaMa Zagreb, YT: Mama na zahtjev), ali i na serverima slobodnih sadržaja Wikimedija Commonsa, Archive.org i Cultural Broadcasting Archive koji upravo pokreće instancu s Hrvatskim jezikom i sadržajima.

Uz online razgovor na web stranicama Multimedijalnog instituta objavljujemo i prijevod eseja o medijskom pokrivanju prvih dvaju desetljeća rada Wikipedije, objavljenog u sklopu izdavačkog projekta Wikipedia@20 (izdavač MIT Press, 2020.), u prijevodu Ivana Berecka.

više