Cruising...

Cruising sa Srđanom Sandićem: Marija Andrijašević

O sjećanjima, nostalgiji, (ne)sretnoj prošlosti, opisivanju krajolika, mentaliteta i zahvalnosti u četvrtak, 27. siječnja u novom Cruisingu govori Marija Andrijašević. Pridružite nam se u prijenosu uživo od 19 sati!

Marija Andrijašević (1984., Split) pjesnikinja i spisateljica. Diplomirala je komparativnu književnost i etnologiju i kulturnu antropologiju 2015. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Za rukopis Davide, svašta su mi radili nagrađena je Goranom za mlade pjesnike 2007. Prije i poslije toga objavljivala je poeziju u kulturnim i književnim časopisima (Re, Quorum, Knjigomat, Poezija…). Poezija joj je uvrštena u suvremene pjesničke antologije (I u nebo i u niks, Hrvatska mlada lirika…) kao i u talijanski izbor poezije s Balkana Voci di donne della ex Jugoslavia.

Povremeno je prevodila poeziju s engleskog govornog područja za Treći program hrvatskoga radija te intervjuirala spisateljice s Balkana za Voxfeminae.net. Poezija joj je prevođena na slovenski, talijanski, ukrajinski, engleski, švedski, poljski, rumunjski i njemački. Pohađala je i završila dvosemestralni program Centra za ženske studije u Zagrebu. U 2021. osmislila i u suradnji s Luizom Bouharaouom vodi projekt Lastovske slikovnice na otoku Lastovu. U 2018. dobila je godišnju potporu Ministarstva kulture za prvi roman Zemlja bez sutona, objavljen u rujnu 2021. u izdanju Frakture.

više