Linije kretanja

Hungarofuturizam (i njegova nezadovoljstva)

U subotu, 19. veljače 2022. u okviru programskog ciklusa udruge Slobodne veze Linije kretanja, u MaMi se održava predavanje pod nazivom Hungarofuturizam (i njegova nezadovoljstva). U goste nam dolaze književnici, umjetnici, teoretičari okupljeni oko novog kulturnog (i političkog) fenomena, koji se javio u Orbanovoj Mađarskoj, kao vid otpora tamošnjim aktualnim nacionalističkim/ šovinističkim politikama.

***

to je Hungarofuturizam riječima njegovih protagonista?

“HUNGAROFUTURIZAM (HUF) je mito-fikcija i estetska strategija osmišljena da uvjetuje tj. utječe na kulturno pamćenje. Nacionalistička ideologija okupirala je i kooptirala nacionalne i povijesne mitove, stoga ih moramo vratiti, kako bi se obnovile progresivne forme mišljenja/ promišljanja «mađarstva» i što taj pojam sve može značiti. Cilj HUF-a je transformacija mašte u prostornom i vremenskom smislu. To se može postići kreativnim preusmjeravanjem narativa o porijeklu i obnavljanjem nade u ‘prošlosti budućnosti’, odnosno spekulativnim utopijskim budućnostima koje nikada nisu bile ili nikada neće biti”, stoji u Hungarofuturističkom manifestu, koji je 2017. objavio umjetnički i izdavački kolektiv Technology und das Unheimliche sa sjedištem u Berlinu i Budimpešti. Od tada je mađarski futurizam ili Hungarofuturizam postao jedna od zanimljivijih kulturnih tendencija u Mađarskoj, djelujući na raskrižju književnosti, filma, performansa i vizualne umjetnosti. Hungarofuturizam je česta tema diskusije u međunarodnim akademskim i umjetničkim krugovima, a 2021. bio je jedan od fokusa OFF bijenala u Budimpešti.

Ovom prilikom, tri istaknuta protagonista pokreta, Márió Z. Nemes, Zsolt Miklósvölgyi i Mátyás Dunajcsik uvest će nas u temu Hungarofuturizma dajući nam pregled mađarske futurističke vizije i njezinih najnovijih razvojnih tendencija u vizualnim umjetnostima i šire. Također, nastojat će je kontekstualizirati, u odnosu na ostale novije etnofuturizme u regiji ‘istočne Evrope’ te ukazati na zbunjujuće izazove s kojima se suočava u vremenu i zemlji u kojoj underground estetika apsurda nalazi nevjerojatnog konkurenta u nacionalističkoj državnoj propagandi.

O PREDAVAČIMA:

Márió Z. Nemes (1982.) je mađarski pjesnik i kritičar, docent estetike i filozofije na ELTE Institutu za teoriju umjetnosti i medijske studije (Budimpešta). S desetak mladih pjesnika 2005. godine pokreće pjesnički blog pod nazivom Telep (Naselje), koji je ubrzo postao referentna točka za novi val suvremene mađarske književnosti. Njegovo akademsko istraživanje usmjereno je na antropološku estetiku, post-humanističke teorije, suvremenu književnost i vizualne umjetnosti. Također je su-urednik paraakademskog fanzina za kulturnu teoriju Technologie und das Unheimliche, neovisnog izdavačkog projekta.

Zsolt Miklósvölgyi (1987.) je kritičar, urednik i pisac iz Budimpešte. Studirao je estetiku i filozofiju na PPCU u Mađarskoj. Bio je gostujući istraživač na Sveučilištu Humboldt u Berlinu i na Sveučilištu Alberta u Edmontonu, Kanada. Doktorirao je književnost i kulturologiju. Glavni je urednik fanzina Technologie und das Unheimliche, kao i i online umjetničkog časopisa Artportal.

Mátyás Dunajcsik (1983.) je pjesnik poliglot, pisac, esejist, prevoditelj, performer i kulturni organizator. Studirao je estetiku i francusku književnost na Sveučilištu ELTE u Budimpešti, gdje je bio dio grupe mladih pjesnika Telep (Naselje), a kasnije je radio kao glavni urednik književnosti u nakladi Libri, koja je ubrzo postala središnje mjesto nekih od najprogresivnijih novih književnih glasova u zemlji. Emigrirao je iz Mađarske 2014. godine i nakon dvije godine studija u Reykjaviku (Island), nastanio se u Dresdenu (Njemačka), gdje trenutno radi kao voditelj projekta OSTRALE bijenala. Piše na mađarskom, engleskom i njemačkom jeziku i čest je suradnik fanzina Technologie und das Unheimliche.

više