online konferencija

Otvorenim podacima protiv infodemije

Udruga Gong i grupa građanskih hakera Code for Croatia umreženi u globalnu Open Data Day mrežu već osmu godinu za redom organiziraju Dane otvorenih podataka.

U petak, 4. ožujka 2022. održava se online konferencija “Otvorenim podacima protiv infodemije” čiji prijenos iz kluba MaMa možete pratiti na YouTube kanalima Gonga i Code for Croatia.

Kako se šire dezinformacije o COVID-u, tko su najutjecajniji dezinformatori i kakva je u tome uloga mainstream medija i medija specijaliziranih za provjeru točnosti tvrdnji u javnom prostoru, odgovorit će znanstvenice i znanstvenik sa sveučilišta u Rijeci, Osijeku i Dubrovniku.

Koliko su besplatni i dostupni za ponovnu uporabu prostorni podaci i podaci o prirodi i okolišu u Hrvatskoj, te koja će tijela javne vlasti nakon izmjena Zakona o pravu na pristup informacijama imati pravo naplaćivati otvaranje svojih podatkovnih registara, poslušajte na panelu ‘Podaci otvoreni samo za bogate’ od 12 sati.

‘Tko vas plaća’ često je pitanje koje se lani često postavljalo civilnom društvu kao dio difamacijske kampanje o financiranju i radu udruga.

*** PROGRAM ***

10:00 – 10:15 otvaranje konferencije

Oriana Ivković Novokmet, izvršna direktorica Gonga
Lana Podgoršek, voditeljica grupe građanskih hacktivista Code for Croatia

10:30 – 11:30 panel: COVID podaci i suzbijanje infodemije

Kako podaci mogu pomoći u kreiranju bolje strategije suočavanja s infodemijom i suzbijanja posljedica dezinformacija, kako se šire dezinformacija o COVID-u, tko su najutjecajniji dezinformatori, tko dezinformacije najviše širi, i kakva je u tome uloga mainstream medija i medija specijaliziranih za provjeru točnosti tvrdnji u javnom prostoru, odgovorit će znanstvenice i znanstvenici sa sveučilišta u Rijeci, Osijeku i Dubrovniku.

Sudjeluju:
Kristina Feldvari i Milijana Mićunović, Odsjek za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku [videolinkom]
Ana Meštrović i Slobodan Beliga, Fakultet informatike i digitalnih tehnologija (bivši Odjel za informatiku Sveučilišta u Rijeci)
Mato Brautović, Odjel za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku
Panel moderira: Ivana Dragičević, urednica i novinarka N1 televizije

12:00 – 12:45 panel: Podaci otvoreni samo za bogate

Podaci javnog sektora moraju biti dostupni svima za ponovnu uporabu i korištenje u različitim aplikacijama, propisala je Europska Direktiva o otvorenim podacima javnog sektora. U prioritetne setove podataka spadaju podaci o prirodi i okolišu, prostorni podaci te podaci o trgovačkim društvima, a koliko su otvoreni i besplatni poslušajte na panelu ‘Podaci otvoreni samo za bogate’

Sudjeluju:
Jagoda Botički, voditeljica Službe za promicanje i praćenje prava na pristup informacijama Povjerenika za informiranje
Mate Zec, voditelj programa za IT i analizu podataka, Udruga Biom
Hrvoje Bogner, volonteri OpenStreetMap Hrvatska
Panel moderira: Melisa Skender, koordinatorica digitalnih alata Gonga

13:30 – 14.15 panel: Tko vas plaća

Preplavljeni difamacijskim kampanjama o djelovanju udruga, načinima financiranja i njihovim društvenim utjecajem, na ovom panelu pokušat ćemo odgovoriti na pitanje ‘tko vas plaća’, koje radikalna desnica koristi kako bi osporila i umanjila rad i nastojanja civilnog društva. Kako bi se spriječile buduće ‘hajke i harange’ na udruge, želimo kroz razgovor građanima i građankama pružiti informacije gdje se mogu pronaći podaci o civilnom društvu te tko je za njih odgovoran.

Sudjeluju:
Helena Beus, ravnateljica Ureda za udruge
Hajdica Filipčić, voditeljica Službe za neprofitno računovodstvo i izvještavanje, Ministarstvo financija
Lejla Šehić Relić, udruga D-Kolektiv, predsjednica Europskog volonterskog centra
Zoran Luša, stručnjak za otvorene podatke, Zoogle savjetovanje
Panel moderira: Blaženka Sečkar, voditeljica projekata Gonga

više