Vizualni kolegij

Pavle Levi • Hypnos in Cineland

Kako knjigu pretvoriti u film? Kako stvoriti istinski filmski doživljaj na i oko njezinih stranica?

Serija fotografskih tabli u Hypnos in Cineland suočava se s tim i sličnim pitanjima puštajući mašti na volju, istodobno je tjerajući da se pridržava semantičkih i sintaktičkih normi filma.

Svaka je slika foto-montaža. Svaka je konstruirana kao mala filmska scena, izgrađena oko određene knjige. Većina je tih knjiga i sama zasićena slikama ili filmskim referencama. Čita ih Hypnos, zagonetni maskirani protagonist čiji su činovi čitanja također svojevrsne izvedbene geste – niz jedinstveno osmišljenih i izvedenih filmskih demonstracija. Moglo bi se reći da je glavni cilj ovih fotografski posredovanih scena promicanje epistemoloških užitaka generalizirane kinofilije: Hypnos nastoji izvući, učiniti opipljivim i izazvati znatiželju o filmskom karakteru i rezonancijama knjiga koje čita.
 
Pavle Levi je redovni profesor istorije i teorije filma na univerzitetu Stanford u Kaliforniji. Autor je knjiga Raspad Jugoslavije na filmu (Biblioteka XX vek, 2009), Kino drugim sredstvima (Muzej savremene umetnosti, Beograd/Filmski centar Srbije, 2012), Cimanje slike (Multimedijalni institut, Zagreb & Fakultet za medije i komunikacije, Beograd, 2019) i Minijature (Multimedijalni institut, 2021). Priredio je zbornik tekstova Annette Michelson Filosofska igračka (Samizdat/B92, 2003). 

 

Svezak je oblikovao Andrej Dolinka
Multimedijalni institut [svibanj 2022.]
80 stranica • 32 x 20 cm • 99 kn
ISBN 978-953-7372-88-0
više