Zvučni performans

SPAINT CHORDS — izvedba za pet zvučničkih panela

Umjetnik i skladatelj Jan St. Werner, najpoznatiji kao član čuvenog elektroničkog dua Mouse on Mars, u sklopu svojeg gostovanja u Zagrebu, u srijedu, 4. svibnja u Muzeju suvremene umjetnosti, zajedno s Michaelom Akstallerom i polaznicima radionice “Prostorna akademija” izvodi zvučni performans pod nazivom Spaint Chords.

Kompozicija Spaint Chords izrađena je za njemački paviljon ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala, a potom izvedena u ljubljanskoj Cukrarni. Zagrebački nastup je njena treća izvedba.

Kompozicija predstavlja istraživanje prostora zvukovima u pokretu. Četiri frekvencijska pojasa, u stalnoj modulaciji, puštaju se kroz posebno izrađene zvučničke panele u uskim zvučnim snopovima. Panele u rukama drže izvođači, čija koreografija naglašava transformaciju frekvencija u prostoru. Zvukovi se djelom proizvode elektronički, dijelom priručnim instrumentima.

Zvukovi: Jan St. Werner i polaznici radionice ‘Prostorna akademija’
Zvučnički paneli: Michael Akstaller
Kompozicija: Jan St. Werner

Jan St. Werner poznat je kao član Mouse on Mars, utjecajnog njemačkog dua i perjanica eksperimentalne elektroničke glazbe, koji su posljednji put u Zagrebu gostovali na Muzičkom biennalu u rujnu 2021. Posljednjih godina surađuje s Michaelom Akstallerom, u projektima koji su svojevrsna temeljna istraživanja zvuka.

Zvučni performans Spaint Chords odvija se u sklopu Prostorne akademije, koju suorganiziraju Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu i Multimedijalni institut, uz podršku Muzeja suvremene umjetnosti.

više