Izdavaštvo

Zlatko Paković • PAPA FRANJO SE HRVA SA SVOJIM ANĐELOM

Drama Papa Franjo se hrva sa svojim anđelom, ili kako je autor Zlatko Paković naziva “mirakul u dvije verzije” kazališnim jezikom i sredstvima govori o suvremenoj Crkvi, na razmeđi dogmatskog klerikalizma i emancipatornog otvaranja Crkve.

Za dramatičara Pakovića ambivalentnost o kojoj je riječ utjelovljuje lik Pape Franje, a tzv. spektakularna i asketska verzija drame se razlikuju po epilogu drame, utoliko što svaka od verzija stoji za jednu od dvije opcije pred kojma se današnja Crkva nalazi (dogmatska vs. emancipatorna).

Djelo Zlatka Pakovića dobro je poznato hrvatskoj publici, a za njega će Viktor Ivančić izjaviti, “dramsko stvaralaštvo Zlatka Pakovića predstavlja jedinstvenu odu nemirenju sa sudbinom i jedan je od najmoćnijih poziva na neposluh nepisanih na našem jeziku.”

Dramski komad je, u režiji autora, premijerno izveden 4. rujna 2021. u Izložbenoj dvorani Državnog arhiva u Zadru. Ulogu pape Franje igrao je Vilim Matula, ulogu kardinala Malateste Boris Bakal, a karmelićanke Lidije Mia Zara.

 

Knjigu je oblikovao Dejan Dragosavac Ruta.
Multimedijalni institut
138 stranica • 19x15cm • 8,89 eura
ISBN 978-953-737-282-8
Dostupno online na superknjizara.hr
više