Dva desetljeća (za) otvorene infrastrukture Mi2-MaMa MeetUp #1 Wikidata

O MeetUpu

MeetUp formati u MaMa klubu su ugalvnom bili vezani uz programske jezike ili platforme. Ovaj put na stolu za ‘seciranje’ je sam Multimedijalni institut (Mi2) kao sadržaj i njegov kontekst. Pridružite nam se u istraživačkom i eksperimentalnom radu s arhivskom/dokumentacijskom građom, protagonistima kolektiva i scene te nekim art-e-faktima za koje (ni)ste znali. Na prvom susretu govorit ćemo o mogućim smjerovima mjesečnog rada uživo i jednim od ključnih semantičkih alata koji slavi 10 rođendan, te uz kratki demo nudimo i kliniku za prvo učenje kroz Wikidata.org praksu.

O projektu Dva desetljeća (za) otvorene infrastrukture

Rana (pra)povijest Mi2 i scene koja je stvarala uvjete za nastanak nove generacije civilnog društva u Zagrebu, Hrvatskoj i regiji nije adekvatno dokumentirana niti sustavno istražena. Kod protagonista scene postoji svijest o važnosti udruge za ovaj period i kontekst, no retrospektivno sagledavanje utjecaja progresivnih praksi koje Mi2 provodi ranih 2000-ih dosad je izostalo. U trenutku kada ključni projekti otvorenog znanja i kulture koji su značajno usmjerili te prakse obilježavaju velike obljetnice, važno je pokušati ispisati, rekreirati i dokumentirati neke od veza slobodne globalne tehnološke infrastrukture i vaninstitucionalne kulture. Serijom istraživačkih sesija te rekonstruktivnih medijskih radnih akcija, cilj je uspostaviti ovaj rad na inovativnim principima i mimo konvencija uskog i ekspertnog konteksta. Osim dokumentiranja organizacijske povijesti i stvaranja uvjeta za njezino sagledavanje u kontekstu kulturnih i društvenih promjena u proteklih 20 godina, cilj je i promovirati emancipacijske i participativne aspekte slobodnog i otvorenog digitalnog sadržaja u bilježenju organizacijskog sjećanja.
Projekt je podržan od Zaklade Kultura nova u programskom području 7: Podrška za organizacijsko i umjetničko pamćenje (kategorija A: Podrška za jednokratne projekte)
više