Izdavaštvo

Inger Christensen • DOLINA LEPTIRA

Dolina leptira je sonetni vijenac, istovremeno složene klasične strukture i jednostavnog jezičnog izraza, u kojem kroz metaforu leptira autorica govori o prolaznosti života i ljepoti koju pronalazi u njegovoj krhkosti. Radi se o djelu koje ne samo da se smatra vrhuncem stvaralaštva Inger Christensen i remek-djelom danske i skandinavske književnosti, već međašem svjetske poezije s kraja 20. stoljeća.

Dolina leptira je prvo ukoričeno djelo Inger Christensen na hrvatskome jeziku, a objavljujemo ga dvojezično (danski-hrvatski).

Inger Christensen (1935. – 2009.) istaknuta je figura danske književnosti 20. stoljeća, i ubraja se među najvažnije europske pjesnikinje druge polovice 20. stoljeća. Pisala je poeziju, prozu, radiodrame i eseje, a njen spisateljski rad nosi obilježja naturalizma, eksperimentalizma, formalizma i strukturalizma. U bogatom pjesničkom opusu ističu se zbirke To (1969), Alfabet (1981) te sonetni vijenac Dolina leptira (1991.) koji je kao jedno od 12 književnih djela uvršteno u Danski kulturni kanon. Bila je članica je Europske akademije poezije (L’Académie Européenne de Poésie) i dobitnica brojnih europskih književnih nagrada, uključujući Nordijsku nagradu Švedske akademije te Austrijsku državnu nagradu za europsku književnost.

 

Prijevod knjige potpisuje Mišo Grundler, a oblikovanje Damir Gamulin Gamba.
Kulturtreger & Multimedijalni institut
100 stranica • 18x15cm • 6,64 eura
Dvojezično izdanje (danski, hrvatski)
ISBN 978-953-7372-74-3
Dostupno online na superknjizara.hr
više