Seminar & radionica

Ubu@50 – 50 Ubua

Sudjeluju: Dušan Barok, Sanja Bojanić, Olga Goriunova, Srećko Horvat, Alessandro Ludovico, Marcell Mars, Tomislav Medak, Aleksandra Savanović i Cristóbal Sciutto

Seminar i radionica održavaju se u sklopu konceptualnog projekta Ubu@50 – 50 Ubua povodom 25. godišnjice UbuWeba (ubu.com), najvećeg mrežnog arhiva avangardne umjetnosti. U Palači Moise u gradu Cresu okupit će devet sudionika koji će tijekom pet dana raditi na hibridnoj publikaciji sagledavajući kako bi trebala izgledati bliska budućnost koja bi omogućila da Ubu i drugi autonomni digitalni arhivi opstanu narednih četvrt stoljeća. Publikacija će se dalje razvijati kroz niz aktivnosti tijekom 2023. i biti zaključno predstavljena izložbom i mini-konferencijom.

***

UbuWeb je netom navršio 25. obljetnicu postojanja. Otkako je interneta kao globalnog masovnog medija, američki konceptualni umjetnik Kenneth Goldsmith sâm, koristeći najjednostavniji HTML kôd i ne pitajući za dopuštenje, skuplja, organizira i daje pristup inače teško dostupnim djelima eksperimentalnog filma, video umjetnosti, suvremenog kazališta, konceptualne poezije i konkretne glazbe. Godinama prije no što su muzeji i arhivi suvremene umjetnosti počeli digitalizirati građu iz svojih depoa, Ubu je bio mjesto otkrivanja važnih djela kulturne povijesti i potencijalno kulturne budućnosti. Međutim, u vremenima digitalnih platformi, nadzora i kontrole intelektualnog vlasništva dragocjeni arhiv poput Ubua može nestati preko noći.

S Ubu@50 pitamo se kako bi treba izgledati budućnost koja bi omogućila da Ubu i drugi autonomni digitalni arhivi opstanu narednih četvrt stoljeća. Kakvu budućnost možemo zamisliti za avangarde u uvjetima sveprisutnih digitalnih infrastruktura, intenzivne primjene umjetne inteligencije i tehnoloških odgovora na društvene i ekološke krize? I obratno, kakvu budućnost možemo zamisliti za društva iz održivog korištenja tehnologija, radikalnih avangardnih gesti i zajedničkih dobara kakvo su nastajali u digitalnoj kulturi u prethodnih četvrt stoljeća?

***

Ubu@50 – 50 Ubua dio je programa Multimedijalnog instituta “Javna knjižnica” i aktivnost projekta “Peripheral Visions” – partnerskog projekta kojeg organizacije EIPCP, Kontrapunkt, Kuda.org, Kulturtreger, Maska i Multimedijalni institut uz podršku Evropske unije. Program “Javna knjižnica” podržava Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Organizirano u suradnji s Regionalnim centrom za napredne studije humanističkih znanosti.

Financijski poduprla Evropska unija. Stavovi i mišljenja izneseni u projektu stavovi su i mišljenja onih koji ih iznose, a ne nužno stavovi i mišljenja Evropske unije ili Evropske agencije za obrazovanje i kulture. Evropska unija i Agencija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

više