Konferencija i hackathon

Dani otvorenih podataka

Pozivamo vas na Gongove Dane otvorenih podataka koji će se održati 3. i 4. ožujka u klubu MaMa.

U nastavku prenosimo program događanja:

 

Konferencija, 3. ožujka (10:00 – 14:00)

Hrvatska je u 2023. godinu ušla s obećanjem o jačanju politike otvorenih podataka u okviru nove Strategije digitalne Hrvatske za razdoblje do 2032. Posljednjih godina, međutim, svjedočimo sustavnom slabljenju neovisnih tijela nadležnih za osiguravanje transparentnosti i suzbijanje korupcije te izuzetno niskom povjerenju građana u institucije.

Bilo da je riječ o ekonomskim aktivnostima političara ili o koncesijama, interes javnosti za otvorene podatke u Hrvatskoj je svakako veći od onoga što država osigurava. Gong godinama zagovara veću otvorenost javnih institucija, nudeći konkretne preporuke za otvaranje pravosuđa, Vlade, Sabora i Ustavnog suda.

Prvim panelom “Otvoreno pravosuđe vraća povjerenje građanki” nastavljamo propitivati aktualne prakse u pravosuđu, kao i njegove preduvjete za otvaranje javnosti. Sudske presude i dalje su dostupne u vrlo ograničenom opsegu, a prijedlog Nacionalnog plana razvoja pravosudnog sustava predviđa objavu svih odluka do 2027. godine u anonimiziranom obliku. Takva je tajnost neopravdana u kontekstu javnosti sudskih postupaka i primjera dobre prakse na razini Europske unije, prema kojima se anonimizacija provodi samo u opravdanim slučajevima. O otvorenosti pravosudnog sustava raspravljat će Martina Vrdoljak iz Ministarstva pravosuđa i uprave, Mirjana Juričić s Visokog upravnog suda, Vanja Mladineo iz Centra Miko Tripalo, Ivan Novosel iz Kuće ljudskih prava i Sanja Pavić iz Gonga.

Drugim panelom “Neka institucije javno rade svoj posao” smjestit ćemo otvorene podatke u kontekst demokratskog nazadovanja, (ne)transparentnosti rada Vlade i mogućnosti zlouporabe testa razmjernosti i javnog interesa pri korištenju prava na pristup informacijama. Kako otvoriti javni sektor, pitanje je na koje će odgovore ponuditi Nataša Novaković iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Jagoda Botički iz Ureda povjerenika za informiranje, Melisa Skender iz Hrvatskog novinarskog društva, Enes Ćerimagić iz Zelene akcije i Oriana Ivković Novokmet iz Gonga.

Oba panela moderirat će novinar Dragan Nikolić.

Dan ćemo zaključiti radionicom o korištenju Gongovih digitalnih alata, čiji je cilj olakšati pristup otvorenim podacima i time potaknuti aktivno sudjelovanje građana u političkom životu, poboljšanju javnih usluga i zaštiti javnog interesa. Otkrijte brojne funkcionalnosti naših stranica Parlametar.hr i Imamopravoznati.hr i s lakoćom ostvarite svoje pravo na pristup informacijama.

 

Od političkih donatora do koncesija na plaže na subotnjem hackathonu

U subotu, 4. ožujka, pridružite nam se na hackathonu i uz vodstvo naučite kako izraditi jednostavna digitalna rješenja za lakši pristup i korištenje otvorenih podataka. Izaberite svoj tim i izradite preglednu bazu podataka o financiranju političkih kampanja, pomozite unaprijediti naš digitalni alat Imamopravoznati.hr ili sudjelujte u izradi interaktivne mape koncesija na javnim dobrima!

Program traje od 9 do 17 sati, a svim polaznicima i polaznicama osigurani su ručak i osvježenje.

Prijavite se na konferenciju i/ili hackathon putem e-maila na adresu sara@gong.hr najkasnije do 28. veljače.

više