Promocija publikacije

Predstavljanje samoizdate publikacije “SITUACIJA”

Platforma Krajobrazovanje s ponosom i uzbuđenjem najavljuje izlazak svog prvog tiskanog materijala, publikacije naziva – SITUACIJA !  Promocija će se održati u klubu MaMa, u ponedjeljak 27. veljače 2023. godine, s početkom u 18 sati. 

Tim povodom navode:

“Svjesni trenutnog stanja stručne kritike i izdavaštva, odlučili smo ne sjediti na rukama već – djelovati. Kako smo, također, svjesni kako je uređivanje i izdavanje stručne pisane riječi kompleksan posao koji traži sasvim nova znanja i iskustva, oblikovali smo publikaciju na sebi svojstven način. Nismo se bavili klasičnim uređivanjem, nismo se “miješali” u autorske tekstove, a publikacija je grafički više oblikovana prema principima fanzina ili neformalne novine, a manje časopisa.

U uvodu cijele publikacije, tekstom naziva “fest*” iznijeli smo osnovne vrijednosti i teze svega što radimo. Potom smo pozvali uglavnom mlade, ali relevantne i renomirane autorice i autore i dali im potpunu slobodu u izboru teme, a oni su nam velikodušno ustupili svoje tekstove. Jedino ograničenje odnosilo se na uvjet da tekst bude na neki način vezan uz temu pejzaža, a teme variraju od analiza jadranske obale do aktivističkog korištenja medija skice, od osvrta na rad autora poput Colina Warda do alegorije prirode u grafikama Giovanni Battiste Piranesia. Uz tih 10 autorskih tekstova dodali smo i pregled svih dosad objavljenih epizoda podcasta “Krajobrazovanje” i njima pridodali suženi izbor preporuka literature i videa iz rubrike “Dopunska nastava”. Kako bi naglasili opušteni (pa i auto ironični) ton publikacije, uz pomoć iskusnog kvizofila i enigmatika Jakova Pažanina, uredili smo i “Enigmatsku rubriku”.

Situacija nije knjiga, podlistak, stručni ni znanstveni časopis. Nije za posebnu publiku, ali nije ni za svakoga. Ona je naša prva samostalno izdana publikacija, naš mali doprinos razvoju stručne kritike i kulture dijaloga. Situacijom želimo pokazati da se pisati i djelovati može i mora. Nadamo se da je ona samo početak novog vala izražavanja o stručnim temama, a možda i nekog novog tipa diskursa. Važno nam je da se glas nove generacije krajobraznih arhitektica i arhitekata i drugih stručnjakinja i stručnjaka koji se bave prostorom čuje i želimo sudjelovati u stvaranju prilika, okvira i formi preko kojih taj glas može stići do stručne i šire publike.

U sklopu programa predstavljanja planiramo i okrugli stol, odnosno razgovor na temu “Stručna kritika i (samo)izdavaštvo”, a na predstavljanju će, uz donaciju od 7 eura (52,74 kn) biti moguće preuzeti tiskani primjerak Situacije.

Na predstavljanje i razgovor su dobrodošli svi: starije i mlađe kolegice i kolege, obitelji, prijateljice i prijatelji, a razina stručnosti i obrazovanja nije nikakav uvjet. Jedini uvjet je interes za naš rad, zanimanje za teme krajobraza i želja da nas podržite.

Vidimo se!”

više