Cruising...

Cruising sa Srđanom Sandićem: Sibila Petlevski

U novom izdanju Cruisinga razgovarati ćemo sa Sibilom Petlevski o novoj knjizi Točka poraza, o mjestima poezije, temama – motivima- uzusima – usudima, slobodi, (ne)pisanju.

Sibila Petlevski, književnica, znanstvenica, autorica pjesničkih, proznih, kazališno-teorijskih knjiga i dramskih tekstova, prevoditeljica, sveučilišna profesorica, urednica i performerica, rođena je u Zagrebu. Diplomirala je, magistrirala i doktorirala na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Predaje dramatologiju na Akademiji dramske umjetnosti. Dopisna je članica francuske pjesničke akademije L’Académie Mallarmé. Dobitnica je godišnje Nagrade Vladimir Nazor za književnost, međunarodne nagrade Poeteka za knjigu Spojena lica i Nagrade Petar Brečić za teorijsku dramaturgiju. Njezina drama Ledeni general izabrana je u međunarodnoj selekciji Berliner Festspiele – Stückemarkt 2005.

Prevođena i antologizirana autorica, zastupljena je u više nacionalnih i nekoliko međunarodnih antologija poput antologije svjetske književnosti 50: A Celebration of Sun & Moon Classics (Los Angeles, 1995.) gdje je zastupljena sonetima izvorno pisanim na engleskom jeziku. Nastupala je na svim važnijim svjetskim književnim festivalima.

Urednica je u domaćim i stranim časopisima. Od 1993. do 1995. godine uređivala je književne stranice dvotjednika za kulturu Vijenac, od 2001. do 2004. bila je urednica hrvatske poezije u međunarodnom elektroničkom časopisu ugledne europske pjesničke fundacije The Poetry International Foundation u Rotterdamu. Od 2003. članica je međunarodnog uredništva Sarajevskih sveski. Od 2001-2005. predsjednica Hrvatskog centra PEN-a. Članica uprave Međunarodnog PEN-a – the Board of International PEN.

više