Dva predavanja iz radikalne društvene imaginacije

Cassie Thornton i Max Haiven: kako organizirati uzajamnu zdravstvenu podršku / kako graditi svijet nakon Amazona?

Umjetnica i aktivistica Cassie Thornoton predstavit će HOLOGRAM, viralni sustav uzajamne laičke zdravstvene skrbi koji se može distribuirano prakticirati diljem svijeta a s vlastitog kauča. Pretpostavka je jednostavna: tri osobe – takozvani Trokut – sastaju se redovito, digitalno ili fizički, kako bi svoju brigu i podršku usmjerili na fizičko, mentalno i društveno zdravlje četvrte osobe – takozvanog Holograma. Zauzvrat, troje slušača kroz ovu praksu uče kako pružiti i primiti skrb. Jednom kada su spremni Hologram će im pomoći da one uspostave vlastite Trokute, čime se sustav uzajamne skrbi eksponencijalno širi.

Pisac i edukator Max Haiven predstavit će RADNIK KAO FUTURIST, projekt u kojem je 12 Amazonovih radnika angažirano da pišu spekulativnu fikciju o “svijetu nakon Amazona”. U doba platformskog kapitalizma s novim oblicima digitalnog i robotiziranog izrabljivanja radnici u poduzećima poput Amazona prisiljeni su graditi budućnost kakvu nisu birali i iz koje će biti isključeni. Radnik kao futurist polazi od pitanja kako radnici mogu povratiti moć nad stvaranjem budućnosti i kako time mogu doprinijeti radničkom pokretu.

Cassie Thornton je umjetnica i aktivistica čiji je rad usmjeren na kreiranje “sigurnog prostora” u kojem se može pojaviti nepoznato, neposluh i neočekivano zajedništvo. Thornton aproprira društvene prakse poput institucionalne kritike, urbanističkog aktivizma i “iscjeliteljskih praksa” kao što su hipnoza i joga ne bi li otkrila meka mjesta na tvrdoj površini kapitalističkog života. U dosadašnjem radu kreirala je alternativni, kolektivni sustav potvrde kreditne sposobnosti za žrtve gentrifikacije, hipnotizirala je upravitelje hedge-fondova, slikala je rukama koristeći prljavštinu koju je sakupila čisteći prostore banaka, donirala je uklete slike uspješnim bankarima i učila jogije feminističkoj ekonomiji (i obratno). Njenu knjigu “The Hologram: Feminist, Peer-to-Peer Health for a Post-Pandemic Future” objavio je Pluto Press (2020).

Max Haiven je pisac i edukator, trenutno nositelj Kanadske istraživačke katedre za radikalnu imaginaciju na Sveučilištu Lakehead. Njegove recentne knjige su “Palm Oil: The Grease of Empire” (2022), “Revenge Capitalism: The Ghosts of Empire, the Demons of Capital, and the Settling of Unpayable Debts” (2020), te “Art after Money, Money after Art: Creative Strategies Against Financialization” (2018). Haiven je urednik VAGABONDS, edicije kratkih, radikalnih knjiga u nakladi Pluto Pressa. Predaje na Sveučilištu Lakehead, gdje je također jedan od voditelja Akcijskog laboratorija za reimaginiranje vrijednosti (ReImagining Value Action Lab – RiVAL).

///

Izlaganja Cassie Thornton i Maxa Haivena dio su programa “Ekološki tehnolotop” koji Multimedijalni institut organizira uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH i Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba.

više