Promocija knjige

Promocija knjige “Postjugoslo/avenski TRANS: Životi Aktivizmi Kulture”

Pozivamo vas na promociju knjige Postjugoslo/avenski TRANS: Životi Aktivizmi Kulture koja će se održati u subotu, 3. lipnja u 19:00 u Booksi, Martićeva 14d. 

Suprotstavljajući se iscrpljenosti izazvanoj snažnim neoliberalnim patrijarhatom koji ponovo pokušava učvrstiti granice između ‘muškaraca’ i ‘žena’, knjiga istražuje do sada nedovoljno poznate priče i politike trans života, aktivizama i kultura širom postjugoslo/avenskog prostora. Napisana od strane interdisciplinarnog kolektiva, knjiga otkriva različitosti rodnih otjelovljenja, prezentacija i reprezentacija, i smješta ih u kontekste rata, rasizma, kapitalizma i transfobije.

Šesnaest tekstova u različitim formama – od akademskih, preko autoetnografskih, do manifestnih – oslobađaju znanja koncentrirana u trans životima, suprotstavljaju se strujama brisanja trans iskustva u postsocijalizmu i izvlače iz sjene bogati potencijal za opstanak, razvoj i angažiranje trans osoba u politički izazovnim i složenim vremenima. Knjigu će predstaviti urednici Bojan Bilić i Aleksa Milanović i jedna od autorica Iva Žegura, a kroz povijest i sadašnjost, ali i strasti i strahove domaćeg transa vodit će Espi Tomičić.

Ova bogata i važna knjiga nije se mogla pojaviti u boljem trenutku… Iako smo dugo svjesni pitanja koja moramo postaviti ako želimo razumjeti uvjete u kojima se razvijaju trans iskustvo i aktivizam na postjugoslavenskom prostoru, nismo na njih mogli odgovoriti, a da ne
pribjegnemo djelu ovakve osjetljivosti i dubine. To djelo je sad tu! –  Catherine Baker, Sveučilište u Hallu

Bojan Bilić radi kao sociolog na Univerzitetu u Beču i gostujući predavač na univerzitetima u Bolonji i Sarajevu. Istražuje feministički (i) LGBTQ aktivizam, predstave neheteroseksualne seksualnosti i rodne različitosti, kao i inicijative za demokratizaciju psihijatrije na
(post)jugoslovenskom prostoru.

Aleksa Milanović je docent na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu. Bavi se naučno-istraživačkim radom u oblasti studija tijela, transrodnih i kvir studija. Sudjelovao je u osnivanju Trans mreže Balkan (2014.), kao i Kolektiva Talas TIRV (2020.). Trenutno je koordinator za umjetnost i kulturu u Trans mreži Balkan.

Iva Žegura radi na Zavodu za psihotične poremećaje na Klinici za psihijatriju Vrapče. Pionirka je bavljenja problemima LGBT populacije unutar domaće psihologijske struke i autorica prve knjige o coming outu na hrvatskom. Sudjelovala je u pokretanju udruge TransAid Hrvatska te bila članicom Izvršnog odbora.

Espi Tomičić je književnik i dramaturg. Autor dramskih tekstova, kratkih priča i eseja, bavi se dramaturgijom izvedbe i filmskim/dramskim pismom. Član je feminističkog kolektiva fAKTIV i Arbajt kolektiva te izvršni koordinator udruge za prava trans, interspolnih i rodno varijantnih osoba KolekTIRV.

više