Predavanja i diskusije

Subversive u MaMi

8 dana • 19 predavanja i diskusija • više od 30 sudionika

Subversive Forum, diskurzivni segment Subversive Festivala održat će se ove godine od 22. do 29. svibnja i to po prvi put u klubu MaMa. U fokusu 16. izdanja promišljanje je sadašnjosti iz perspektive njezinih potencijala za promjene, a brojni ugledni inozemni gosti pozvat će publiku na zajedničku refleksiju i rad na progresivnoj rekonfiguraciji sadašnjosti.

Osim središnje teme – utopijskog mišljenja – Subversive Forum bavit će i cijelim nizom drugih srodnih tema poput društveno-kritičkog nasljeđa Frankfurtske škole, ali i važnosti emancipatornihfeminističkih praksi političke edukacije za revolucionarne društvene pokrete. Na pitanje je li kritika kritičke teorije danas još upotrebljiva ili je poražena, odgovore će između ostalih dati gosti Subversive Foruma Werner BonefeldStathis KouvelakisAlexi Kukuljevic i Ray BrassierBoyan ManchevTijana OkićFrieder-Otto Wof i Sami Khatib iznijet će svoje analize potencijala utopijske politike, a na pitanje je li danas emancipaciji potrebna utopija odgovore će ponuditi Rastko Močnik i Esther Leslie.

Drugu važnu okosnicu Foruma čine kritički najvažnije političke, filozofske i ekonomske publikacije objavljene u Europi i Hrvatskoj – Søren Mau i “Nijema prinuda”, Joseph Vogl i “Kapitalizam i resantiman”, David Šporer i “Konformizam radikalne misli” i brojni drugi.

O mogućim strategijama i praksama ka izgradnji hegemonije suvremenih lijevih pokreta, govorit će povjesničarka njemačkog i europskog socijalizma Julia Damphouse, dok će istraživačica i suosnivačica Nove konfederacije nezavisnih sindikata u Gruziji, Sopo Japaridze otvoriti pitanje važnosti uključivanja ideja i smjernica marksističkog feminizma u stvaranje i djelovanje revolucionarnih pokreta. Na Subversive Forumu obilježit će se i nedavni odlazak dviju važnih figura marksističke misli, G.M. Tamása i Michaela Lebowitza, nekadašnjih gostiju festivala koji su ostavili neizbrisiv trag u našoj kritičko-teorijskoj zajednici.

Cjelokupni program Subversive Foruma dostupan je OVDJE.

više