Tribina

BIOETIČKI UTORAK – Problemi i očuvanje pčela u Hrvatskoj

Hrvatsko bioetičko društvo, Sveučilišni centar za integrativnu bioetiku Sveučilišta u Zagrebu i suradnički krug studenata Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku pozivaj vas na tribinu u ciklusu Bioetičkog utorka na temu Problemi i očuvanje pčela u Hrvatskoj.

Tribina će se održati u utorak, 6. lipnja, s početkom u 17.00h u prostorima MaMe.

Na tribini će gostovati Ivana Tlak Gajger, redovita profesorica Zavoda za biologiju i patologiju riba i pčela Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, i Saša Zavrtnik, doktor veterinarske medicine i stručni suradnik Geotehničkog fakulteta u Varaždinu Sveučilišta u Zagrebu.

Goste će najaviti i razgovor s njima voditi Dora Bukovac i Lena Rajić, studentice Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 

Više o temi tribine:

Pčele su ekološki i ekonomski važni kukci. Iako su poznatije kao proizvođači meda, njihova uloga kao oprašivača biljaka cvjetnica višestruko je veća. Naime, pčele oprašivanjem biljaka doprinose očuvanju prirodnih ekosustava i održavanju bioraznolikosti. One su neophodne i u proizvodnji hrane za čovječanstvo, a upravo im od čovjeka prijete mnoge opasnosti (npr. onečišćenje i zagađenje okoliša, gubitak staništa i kvalitetne hrane). Na tome se tragu posljednjih desetljeća sektor pčelarstva susreće sa »zdravstvenom krizom«, koja u fokus rasprave stavlja sljedeće pitanje: zašto se brojnost i raznovrsnost pčela smanjuju, odnosno kakav je utjecaj različitih nepovoljnih čimbenika na pčele (npr. prisutnost nametnika i bolesti, izloženost pesticidima i klimatske promjene). Istraživanja tako sve više pokazuju da je s jednog multidisciplinarnog stajališta moguće lokalno, u vlastitoj sredini, rješavati problem gubitka pčela – kako na razini vrsta, tako i na razini zajednica medonosne pčele.

 

Dobrodošli!

više