Prezentacija istraživanja

Dva desetljeća (za) otvorene infrastrukture Mi2-MaMa

Pridružite nam se u prezentaciji istraživačkog i eksperimentalnog rada u Wikimedijima s arhivskom/dokumentacijskom građom, protagonistima kolektiva i scene oko Multimedijalnog instituta, kluba MaMa i njegova konteksta. Govorit ćemo o iskustvima uživo i online uz kratki demo, kao priliku za učenje kroz Wikidata.org praksu.

OPĆENITIJE O PROJEKTU:

Rana (pra)povijest Mi2 i scene koja je stvarala uvjete za nastanak nove generacije civilnog društva u Zagrebu, Hrvatskoj i regiji nije adekvatno dokumentirana niti sustavno istražena. Kod protagonista scene postoji svijest o važnosti udruge za ovaj period i kontekst, no retrospektivno sagledavanje utjecaja progresivnih praksi koje Mi2 provodi ranih 2000-ih dosad je izostalo. U trenutku kada ključni projekti otvorenog znanja i kulture koji su značajno usmjerili te prakse obilježavaju velike obljetnice, važno je pokušati ispisati, rekreirati i dokumentirati neke od veza slobodne globalne tehnološke infrastrukture i vaninstitucionalne kulture. Serijom istraživačkih sesija te rekonstruktivnih medijskih radnih akcija, cilj je uspostaviti ovaj rad na inovativnim principima i mimo konvencija uskog i ekspertnog konteksta. Osim dokumentiranja organizacijske povijesti i stvaranja uvjeta za njezino sagledavanje u kontekstu kulturnih i društvenih promjena u proteklih 20 godina, cilj je i promovirati emancipacijske i participativne aspekte slobodnog i otvorenog digitalnog sadržaja u bilježenju organizacijskog sjećanja.

 

Projekt je podržan od Zaklade Kultura nova u programskom području 7: Podrška za organizacijsko i umjetničko pamćenje (kategorija A: Podrška za jednokratne projekte)

više