Okrugli stol & živa knjižnica

Tekstilna industrija Osijeka: poboljšanjem uvjeta rada ka održivoj domaćoj tekstilnoj industriji

Fade in i Radnička prava pozivaju vas na predstavljanje istraživanja Tekstilna industrija Osijeka: poboljšanjem uvjeta rada ka održivoj domaćoj tekstilnoj industriji i okrugli stol na temu drugačije budućnosti tekstilne proizvodnje u Republici Hrvatskoj.

U sklopu ovog događaja predstavit će se rezultati istraživanja o tekstilnoj industriji u Osijeku, provedenog 2022. i 2023. godine u suradnji s tekstilnim radnicama, obrtnicama i drugim tekstilnim stručnjakinjama u Osijeku. Rezultate će prezentirati Bojan Nonković i Karlo Držaić (BRID), nakon čega će uslijedit diskusija s prisutnima, uz moderaturu. Tijekom razgovora mapirat ćemo perspektive različitih dionika koji su ključni za jačanje tekstilne proizvodnje, uključujući predstavnice i predstavnike obrazovnih ustanova, donositelja odluka, sindikata, poslodavaca, i civilnog društva.

Nakon okruglog stola, u vremenu od 12.30 do 13.30, održat će se “živa knjižnica” s tekstilnim radnicama, a imat ćete priliku razgovarati i s Martinom Globočnik i Miroslavom Sikavicom, autorima web izložbe koja će od ponedjeljka 19.lipnja biti dostupna na stranicama Muzeja osobnih priča.  Izložba Po mjeri u fokus stavlja bivše tekstilne radnice koje su nekad radile u velikim osječkim tekstilnim pogonima, a danas se samostalno bore za dostojanstven život i očuvanje profesije. Osim razgovora s autorima, okupljeni će imati mogućnost poslušati i pogledati neke od dvadeset priča koje čine ovu izložbu.

***

Projekt Po mjeri partnerski provode Fade In i BRID, a financiran je sredstvima Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj.

više