Tribina

Zašto nam je potreban trans-inkluzivni feminizam i LGBTIQ aktivizam

Trans mreža Balkan i KolekTIRV vas pozivaju na tribinu Zašto nam je potreban trans-inkluzivni feminizam i LGBTIQ aktivizam koja će se održati u MaMi,četvrtak 8. lipnja, s početkom u 20h.

Prenosimo opis tribine:

Transfobija često prati šablone mizoginog i homofobičnog ugnjetavanja kojima smo uveliko već posvedočili. Argumenti protiv prepoznavanja ljudskosti trans osoba su često reciklirani recitali reakcionarnih pokreta iz prošlosti, u čijem prepisivanju biva promenjeno isključivo ime manjinske grupe koju taj pokret targetira. Zbog ovoga, ključni elemenat u borbi za trans oslobođenje je nastojanje da ne zaboravimo istoriju feminističke i kvir borbe, koja je u prošlosti uspevala da javno mnjenje protiv tih reakcionarnih pokreta okrene. Pogotovo mi kao levičari_ke, feministi_kinje i LGBTIQ osobe, moramo prepoznati desničarske, mizogine i homofobične šablone koje transfobija prati, razumeti način na koji fašizam vremenom uči da bude fleksibilan i udostojiti metode koje koristi da se kroz transfobiju manifestuje.

Obrađujući teme siromaštva, radničkih prava, beskućništva, nepristupačnosti zdravstvene nege i borbe za telesnu autonomiju, serija ovh tribina ima za cilj da udostoji činjenicu da ono što desničari često predstavljaju kao probleme trans osoba, su u stvari problemi svih nas, i da su fašističke politike koje se zalažu za diskriminaciju i socijalnu, ekonomsku i političku represiju trans osoba, kobne po celokupno društvo, a ne jedinstvene za ovu manjinu. Shodno tome, da je borba za trans oslobođenje, jedan od ključnih elemenata u izgradnji demokratskog društva u kojoj je zastupljena vladavina ljudskih prava i efektivnog pružanja otpora fašizmu u svim oblicima koje uči da zauzima.
 

Moderira: Sonja Sajzor
Govore: Diana Avdić, Nina Čolović i Ari Kajtezović

više