Predstavljanje konceptualnog rada / knjige

Expanded book: Other

Predstavljanje konceptualnog rada / knjige Other Maje Milić odvijati će se bez fokusa na samu knjigu. Umjetnica će proširiti središnji koncept knjige na eksperimentalno-filmsko-performativne prakse, zvukovne intervencije i radiofonske medijacije, a u nastavku će pozvani umjetnici intervenirati i reagirati na njezin rad u improviziranom intermedijalnom kolektivnom performansu.

Knjiga Other dio je autoričinog istraživanja na sjecištu eksperimentalne autoetnografije, semiologije i umjetničkih praksi, koje je počelo filmski, sa specifičnim fokusom na found footage i privatne kućne filmove (home movies), te se proširilo, između ostalog, na zvučne / radiofonske eksperimente, performans proširenog filma, kroz koje autorica smatra da također prakticira film. Radovi su kriptično isprepleteni i pretežno dekonstruiraju trivijalne (doku-)elemente stvarnosti. Bave se pitanjem drugosti (ljudske, vremenske, prostorne, interne, ali i medijske), a počivaju na misli da je svaka drugost nužno refleksija drugosti u nama samima.

Koncept etnografskog Drugoga autorica koristi kako bi definirala onaj dio u nama koji nehotice temelji naša uvjerenja, navike i načine djelovanja na kulturi i socijalnom mentalitetu / mitu, koji je toliko duboko shvaćen zdravo za gotovo da se otuđio od naših vlastitih “ja”. Onaj dio u nama za koji ne znamo zašto djeluje onako kako djeluje, jer uzima naše djelovanje kao normu. Kada su promatrane, i najbanalnije situacije postaju neobične, ili, spremnik socio-kulturalne supstance. Banalnost je manjina u smislu da je najrjeđe promatrani izvor razumijevanja. Nešto što nije moguće naučiti, samo živjeti. Radi se manje o tome što netko radi, a više o tome kako je to izvedeno.

Maja Milić »Other« (ATLAS Projectos & we make it), 2023.
Croatian & English, 98 pages
5-color Risography
Edition: 150

Maja Milić (r. 1985., Slavonski Brod) konceptualna je i eksperimentalna umjetnica.
Magistrirala je umjetnički film na HFBK Hamburg i diplomirala grafički dizajn na Grafičkom fakultetu u Zagrebu. Živi i radi u Berlinu.

više