Radionica medijske pismenosti

Navigiranje morem informacija – Medijska pismenost 21. stoljeća

U svijetu u kojem su informacije sve brojnije i teku sve brže, sposobnost kritičkog čitanja i navigiranja morem informacija postaje sve važnija vještina. Nikada korisnije nije bilo moći efikasno razlikovati bitne od nebitnih, provjerene od neistinitih informacija. Upravo je zato cilj radionice “Navigiranje morem informacija – Medijska pismenost 21. stoljeća“, koja će se odviti 29. rujna 2023. u prostorima MaMe, potaknuti građanke i građane na odgovornije, informiranije, aktivnije korištenje internetom i konzumiranje medijskih sadržaja.

Kroz četiri sesije će se građankama pružiti znanja, vještine i alati s kojima će bolje razumjeti važnost medijske pismenosti te praktične načine njezine primjene. Obrađujući teme poput političke pismenosti, aktivne političke participacije, važnosti informiranja i uočavanja dezinformacija, sudionice će steći praktične vještine kritičke evaluacije informacija, efikasnijeg navigiranja društvenim mrežama, sposobnost donošenja odgovornijih odluka vezanih za sadržaj s kojim stupe u kontakt te otpornost prema neprovjerenim informacijama. Opremljene s ovim vještinama, polaznice radionice će postati čimbenik pozitivne promjene javne sfere i uzdizanja kvalitete digitalnog diskursa.

Kada i gdje se odvija radionica?

Radionica će se odviti 29. rujna 2023. u Zagrebu, u prostoru MaMA na adresi Preradovićeva 18, u trajanju od 9:00 do 17:00.

Kako se prijaviti na radionicu?

Na radionicu se možete prijaviti do 21. rujna putem prijavnog obrasca, dostupnog ovdje. Broj mjesta je ograničen, tako da svoju prijavu pošaljite što prije!

Raspored radionice pronađite u nastavku:

9.00: dolazak

9.00 – 9.15: kava i doručak, upisivanje na potpisne liste

9.15 – 10.45: Sesija 1 – Kvalitetni mediji i informirani građani – kako zajedno doprinose demokraciji?

10.45 – 11.00: Pauza

11.00 -12.30 – Sesija 2 – Informiranje u digitalnom dobu – Društvene mreže, dezinformacije, AI alati i kakofonija informacija

12.30 – 13.45: Ručak i pauza

13.45 – 15.15: Sesija 3 – Medijski i politički pismeni – Što kao građanke možemo učiniti?

15.15 – 15.30: Pauza

15.30 – 17.00: Sesija 4 – Primjena medijske i političke pismenosti u kontekstu nadolazećih izbora 2024. godine

Radionicu će izvoditi Dražen Hoffmann, Gongov projektni koordinator edukacijskih aktivnosti te Matej Mikašinović-Komšo, Gongov stručnjak za digitalne alate. Radionica je zamišljena kao pilot trening za građane i građanke, a u naredne dvije godine Gong planira redovito organizirati ovakav tip edukacija.

Adria Digital Media Observatory (ADMO) je multidisciplinarni centar za provjeru točnosti i istraživanje dezinformacijskih narativa u digitalnom okruženju, promoviranje i edukaciju o medijskoj i digitalnoj pismenosti – kako građana i građanki, tako i novinara i novinarki, kao i sudjelovanje u zagovaranju i implementiranju javnih politika od EU do nacionalne razine.

Hrvatsko-slovenski hub smješten je na Sveučilištu u Dubrovniku (UNIDU), dok u njegovom radu sudjeluju: Fakultet političkih znanosti u Zagrebu (FPZG), Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Filozofski fakultet u Zagrebu (FFZG), Gong, N1 Televizija, Agence France Presse (AFP), Oštro i XWiki.

više