Radionica

Elektronička glazba kućne radinosti #3 – DIY pojačala – ozvuči svoj instrument

►►► Na trećem i finalnom modulu iz serije radionica pod vodstvom Tina Dožića, polaznice i polaznici će dobiti osnovna znanja potrebna za razumijevanje rada ‘uradi-sam’ pojačala. Primjenom hakerskih principa izrađivat će se vrlo jednostavno ali robusno pojačalo, koje je idealno za sve zainteresirane za DIY prakse u kontekstu glazbe i zvuka. Takvo pojačalo je jako otporno na često visoke razine signala koje imaju DIY instrumenti, a može služiti i kao izvor distorzije zvuka. Polaznice i polaznici će izraditi vlastito pojačalo te ga nakon radionice ponijeti kući. Autor radionice omogućava sve elektroničke komponente i materijale za izradu pojačala, a polaznice i polaznici sami donose kutiju u koju žele ugraditi pojačalo (opcionalno).

►►► Radionica je namijenjena svim punoljetnim osobama zainteresiranima za umjetnost zvuka i DIY (uradi-sam) etiku, bez obzira na prethodno iskustvo i vlastitu praksu.

Projekt radnog naslova Elektronička glazba kućne radinosti koncipiran je kao serija radionica kojima će se umjetničkoj publici dati osnovna znanja i vještine iz elektrotehnike primijenjene u kontekstu zvuka, zvučnih tehnologija i sound arta. Radionica se temelji na literaturi Nicholas Collins: Handmade Electronic Music – The Art of Hardware Hacking; a uz učenje vještina kao što je lemljenje, prepoznavanje elektroničkih komponenti i sastavljanje (uporabljivih i trajnih) elektroakustičkih alata i instrumenata, bitan će se naglasak staviti i na povijesno i kulturno kontekstualiziranje tih tehnologija (npr. John Cage kao pionir kontaktnih mikrofona). Ovakva su znanja korisna mladim entuzijastima te umjetnicima i umjetnicama, jer su u svojoj praksi često dovedeni u situaciju da budu sami svoji tehničari, a s obzirom na prekarne produkcijske uvijete u početku karijere teško je pribaviti osnovnu glazbenu i zvučnu opremu.

Primjenom ‘uradi-sam’ i hacking principa polaznice i polaznici će steći kompetencije koje će im olakšati rad s tehničkim aspektom umjetničkog procesa te stvoriti vlastitu osnovnu bazu opreme za primjenu u kontekstu umjetnosti zvuka.

►►► Sudjelovanje na radionici je besplatno, potrebno se prijaviti putem maila tindozic@gmail.com. Broj polaznika je ograničen na 6.

***

►►► Tin Dožić (Rijeka, 1989.) završio je studij psihologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu (2016) i studij novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (2016). U svojoj praksi često polazi od medija zvuka, a bavi se terenskim snimanjem, radijem, eksperimentalnom glazbom i multimedijalnim instalacijama. Svoj rad temelji na istraživanju medija. Područja interesa su mu materijalnost medija, (mračna) ekologija, DIY kultura, antropocen i geologija, susret znanosti i umjetnosti, spavanje i snovi. Izlagao je i nastupao na raznim platformama u Hrvatskoj i inozemstvu, samostalno i u kolaborativnim projektima.

***

Radionica je financirana od Ministarstva kulture i medija i Grada Zagreba.

 

više