Cruising...

CRUISING SA SRĐANOM SANDIĆEM: Marija Andrijašević

S Marijom Andrijašević razgovarat ćemo o žudnji, ideji doma i domu koji uvijek izmiče. O poeziji koja svjedoči, gradi, i sumnja, a sve povodom nove, nedavno objavljene zbirke “Temeljenje kuće” (Fraktura, 2023.).

O knjizi je napisano: “Knjiga pjesama u prozi Temeljenje kuće Marije Andrijašević grana se, poput čelične armature koja prožima beton, iz guste jezgre svog naslova. Dolje, duboko u nevidljivi ali sveprisutni i nužni teret temelja, i gore, uvis, prema krovu i dimnjaku, stvarnom i simboličnom sljemenu. S jedne strane mučan minus-postupak, obiteljska genealogija i povijest zajednice te struganje zidarskom žlicom po svojoj vlastitoj utrobi, s druge optimalna projekcija, težak rad, opipljiv napor da se podigne neopipljiva građevina: dom koji to nije. Bazu slijedi nadgradnja. Pjesme imaju oblik blokete. Kuća se širi u svim smjerovima, zauzima istovremeno skučen i nepregledan volumen, sanjana kuća kao vlastita pobjeda i pobjeda nad samom sobom; Aleph u kominu, u kojem tinja cjepanica čvornatog, autentičnog pjesničkog jezika. Ova kuća zamišljena je u Dalmaciji. A novogradnje, znamo, ondje rijetko ostaju dovršene: uvis se poslije svega opet uzdižu armature kao antene, ticala okrenuta svemu onome nježnom i strašnom što dolazi. Poezija, kao skrivena arhitektura svijeta.”

*****

Marija Andrijašević (Split, 1984.) dosad je objavila zbirku pjesama davide, svašta su mi radili nagrađenu Goranom za mlade pjesnike 2007. Izabrane pjesme iz te zbirke uvrštene su u nekoliko domaćih antologija i prevedene na više stranih jezika. Završila je trogodišnji smjer Trgovačke škole u Splitu 2001., a četvrti razred u večernjem programu Trgovačke škole u Zagrebu 2008. Magistrirala je komparativnu književnost i etnologiju i kulturnu antropologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2015. Pohađala je i završila dvosemestralni program Centra za ženske studije u Zagrebu 2016. Godine 2021. objavila je svoj prvi roman, Zemlja bez sutona, nagrađen regionalnom nagradom Štefica Cvek i 15. t-portalovom književnom nagradom za najbolji roman.

više