Izdavaštvo

Bojana Kunst • Život umjetnosti – poprečne linije brige

O knjizi:

Nova, i prva na hrvatskome, knjiga Bojane Kunst knjiga je o teškoćama koje umjetnost ima s brigom. Autorica piše o procesima, radu i stvaranju umjetnosti, o potrebi za promjenom vrijednosti koje nas okružuju na polju umjetnosti. Knjiga opisuje brojna protuslovlja života umjetnosti, napose umjetnosti koja se bavi stanjem svijeta, ekološkom krizom i suvremenim prekarnim životima i koja svjedoči o patnji drugih. Briga ne potkopava materijalne prakse, ne dovodi u pitanje produkcijske i ekonomske procese umjetnosti, nego se često odražava samo kao rastezljiva retorička i performativna moć koja čuva postojeće vrijednosti, čineći ih samo nešto boljim. Veliki broj umjetničkih djela i umjetničkih okružja ima problema s disproporcijom brige, što im onemogućuje da se suoče s vlastitim empatičnim i tjelesnim privilegijem, odnosno s mjestom iz kojega mogu iskazati i pokazati svoju brigu. Takve disproporcije su tijesno povezane s modernom kolonijalnošću, koja još traje, pa i s kapitalističkim načinom upravljanja i vrednovanja umjetnosti. Nova knjiga Bojane Kunst analizira ta protuslovlja kroz perspektivu feminističke i dekolonijalne misli, te na primjerima odabranih umjetničkih djela i akcija pokazuje i zamišlja kako umjetnost može živjeti drugačije od umjetnosti koju poznajemo.

Pretakanje života i umjetnosti znači i preoblikovanje ekonomske, strukturalne i institucionalne pozadine umjetnosti, ne samo jamčenjem veće reprezentativnosti, nego i drugačijim poetskim dijeljenjem i prisvajanjem umjetnosti, procesima izvlaštenja i prisvajanja, kruženjem umjetnosti i umjetničkih akterki. Posrijedi je eskapistički život umjetnosti, gdje je potrebno neprestano napuštati pojmove, prakse i geste koje su prekarnim životom ionako oduzete.

**

Briga, naime, stavlja umjetnost pred složeno pitanje i potkopava legitimitet suosjećanja: ako brinemo, to više nije briga o nama samima, ali ako više nije briga o nama samima, to duboko zadire i mijenja načine na koje se umjetnost događa, kako se zove i kako do nas dolazi. U patnji i životu ljudi, kao i onih izvan ljudskog, umjetnost se bavi liminalnošću egzistencije, koja potresa njezinu vlastitu legitimnost. Kada se umjetnost ispreplete sa životom i dopusti da je se dodirne, ona sama postaje eksces, iznimka, nešto za što nemamo ni ime, a kamoli oblike vidljivosti. Njezina autonomija nije više satkana oko koncepta ljudskog, već je više nego ljudska. Upravo zbog toga ovi ljepljivi, isprepleteni, krhki i prekarni životi nadilaze udoban prijelaz između umjetnosti i života i zahtijevaju drugačiju vrstu angažmana, onaj koji duboko potkopava čak i naše sigurne pozicije izražavanja i kategorije kojima smo opremljene, da bismo mogle u nekom trenutku biti izuzete. Samo na taj način moguće je dodirnuti i suočiti se s granicama egzistencije i brisanjem života, čemu danas svjedočimo kroz ljudske, ekološke i društvene promjene.  – Bojana Kunst, Život umjetnosti – poprečne linije brige

**

O autorici:

Bojana Kunst je filozofkinja, dramaturginja i teoretičarka suvremenih scenskih umjetnosti. Dugogodišnja je suradnica Maske, vodila je njezin međunarodni Seminar suvremenih scenskih umjetnosti, a njezine knjige jedan su od stubova Maskine nakladničke produkcije. Od 2012. godine redovita je profesorica na Institutu za primijenjene teatarske znanosti na Sveučilištu Justusa Liebiga u Gießenu, gdje vodi međunarodni magistarski program “Koreografija i performans”. Nakon doktorskog studija iz estetike bila je postdoktorska istraživačica na Sveučilištu u Ljubljani i na Sveučilištu u Antwerpenu, a bila je i gostujuća profesorica na Sveučilištu u Hamburgu. Njezina istraživanja usmjerena su prvenstveno na preplitanja poetskih i političkih procesa stvaranja u plesu, performansu i vizualnoj umjetnosti. U svojim djelima spaja filozofsku refleksiju, praktično dramaturgijska i umjetničko-istraživačka iskustva i teoriju umjetnosti. Autorica je knjiga i članaka prevedenih na brojne jezike, od kojih se izdvajaju: Višnje u čokoladi (Apokalipsa, 1995), Nemoguće tijelo (Maska, 1997), Opasne veze (Maska, 2004). Knjiga Umjetnik na djelu: blizina umjetnosti i kapitalizma (Maska, 2013) objavljena je i u engleskom i poljskom prijevodu.

 

Život umjetnosti preveo je Mario Kopić 
Maska & Kulturtreger & Multimedijalni institut
193 stranice • 24 x 15 cm • 19 eura
ISBN 978-961-6572-71-2
Dostupno u knjižarama Vuković&Runjić i online na superknjizara.hr

 

 

više