Konferencija

Dani otvorenih podataka 2024.

Gong vas poziva na Dane otvorenih podataka (Open Data Days), kojima već više od desetljeća promičemo otvorene podatke kao važan mehanizam građanskog nadzora i informiranja. Niz rasprava, izlaganja i radionica organiziranih tim povodom održat će se 7. i 8. ožujka u prostoru kluba MaMa.

Od netransparentno izrađenih izbornih jedinica preko Lex AP-a i izbora novog glavnog državnog odvjetnika do ograda na Markovu trgu, novija su nas iskustva uvjerila kako pravo građanki i građana da znaju što vladajući rade, kao i pravo da glasno zahtijevaju promjene prosvjedujući pred institucijama, nisu tekovine koje u demokraciji samostalno opstaju. Njihovo očuvanje ovisi o neovisnosti nadzornih institucija te građanskom pritisku i slobodi medija – “osiguračima” bez kojih je lako udaljiti se od demokratskog ideala otvorene vlasti, stoga ih nećemo zaobići u raspravama koje vas očekuju na ovogodišnjim Danima otvorenih podataka.

Otvorenost i povjerljivost – dvije strane dobre vladavine

Otvorenost vlasti očituje se kroz transparentne procedure, pristup informacijama i otvorene podatke, no ponekad im se suprotstavljaju tajnost postupaka i zaštita osobnih podataka. Kako primjenjivati ova načela u skladu s javnim interesom tema je panela “Vlast i javnost: Imamo pravo znati što radite”, kojim započinje program u četvrtak, 7. ožujka. U raspravi sudjeluju predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Aleksandra Jozić-Ileković, savjetnik Povjerenice za informiranje Marko Kovačić, pročelnik Službe za informacijski sustav i tehničke poslove Grada Zagreba Dražen Lučanin, glavna tajnica Hrvatskog novinarskog društva Melisa Skender te izvršna direktorica Gonga Oriana Ivković Novokmet.

U nastavku otkrivamo zašto Hrvatski sabor prema Indeksu transparentnosti i otvorenosti parlamenata u regiji zauzima četvrto mjesto. Sudionice i sudionici panela “Parlamenti u Hrvatskoj, Sloveniji i BiH: sličnosti i razlike” objasnit će u čemu zakonodavna vlast Hrvatske i Bosne i Hercegovine kaska za onom u Sloveniji te koje dobre prakse trebamo njegovati. Nalaze istraživanja i preporuke predstavit će Aleksandra Kuratko Pani i Sergej Županić (Gong) za Hrvatsku, Maja Cimerman (Danes je nov dan) za Sloveniju te Amina Izmirlić (Zašto ne) za Bosnu i Hercegovinu.

Nakon rasprava slijedi predstavljanje Riznice Grada Zagreba (Dražen Lučanin) – digitalizacijskog projekta koji će povećati transparentnost upravljanja gradskim proračunom. Jure Zubčić pokazat će kako koristiti pravo na pristup informacijama za građanski aktivizam na primjeru svog istraživačkog projekta “Antinačelnik”.

Otvoreni podaci i digitalni alati za jačanje aktivnog građanstva i civilnog društva

U petak, 8. ožujka, program će otvoriti Martin Požar (Dataspekt), koji će analizirajući postupak izrade koeficijenata složenosti poslova za obračun plaća u javnom sektoru, imajući u vidu inflaciju, ukazati na prilike i poteškoće u ocjenjivanju vjerodostojnosti političkih tvrdnji koje se temelje na statističkim pokazateljima. Pri razmatranju takvih tvrdnji, pokazat će Požar, ključno je pravovremeno objavljivanje podataka u otvorenom i strojno čitljivom obliku.

U nastavku programa posvetit ćemo se digitalnim rješenjima koja pomažu građanima i građankama da ostvare pravo na pristup informacijama, nadziru rad ključnih političkih institucija i aktivno sudjeluju u rješavanju problema u zajednici. Sergej Županić demonstrirat će što sve pružaju Gongovi digitalni alati Imamopravoznati.org, Parlametar.hr i Popravi.to.

Društvene mreže ključan su komunikacijski alat koji udruge koriste za podizanje javne svijesti o važnim društvenim pitanjima. Kako iskoristiti mogućnosti društvenih mreža za praćenje učinka zagovaračkih aktivnosti i projektno izvještavanje, pokazat će Matej Mikašinović-Komšo (Gong) kroz praktične primjere.

Tim projekta Pro-NGO predstavit će novo digitalno rješenje za financijsko i administrativno upravljanje organizacija civilnog društva, dok će Sara Sinčić iz Kuće ljudskih prava predstaviti novi digitalni Vodič za ljudska prava, koji nudi obrazovne alate i resurse o ljudskim pravima te služi kao mreža suradnje za organizacije i institucije javnog sektora u području obrazovanja o ljudskim pravima.

Cjelokupni program donosimo u nastavku te molimo da svoj dolazak potvrdite na adresu sara@gong.hr.

više