Izdavaštvo

Donna Haraway • Kiborški manifest – znanost, tehnologija i socijalistički feminizam krajem 20. stoljeća

O Kiborškom manifestu:

Prema riječima Donne Haraway, osnovne teze Kiborškog manifesta nastale su u Cavtatu 1984. godine. Na prijedlog uredništva časopisa Socialist Review, Haraway je sudjelovala na međunarodnoj tribini “Socijalizam u svijetu” gdje je predstavljala perspektive feminističkog marksizma početkom osamdesetih godina. Bila je među rijetkim ženama na konferenciji pa su se prisutne sudionice brzo povezale te uključile i druge žene koje su radile kao osoblje – služavke, kuharice, daktilografkinje. Predavanje Donne Haraway prošireno razgovorima o feminizmu, reproduktivnim i radničkim pravima žena koji su se spontano dogodili u Cavtatu, stvorilo je diskurzivnu i političku platformu iz koje je, netom po povratku u Santa Cruz, izrastao Kiborški manifest. Četiri desetljeća nakon prvog spomena kiborga na Cavtatskoj konferenciji, ova publikacija predstavlja cjeloviti prijevod kultnog djela Donne Haraway na hrvatski jezik. Kratka, no važna povijesna epizoda koja Manifest veže za lokalni kontekst poslužila je kao poticaj i inspiracija za suradnju na ovoj publikaciji. Osim prijevoda, publikacija kroz suradničko umjetničko i dizajnersko istraživanje cilja uspostaviti kontinuitet materijalne situiranosti Manifesta.

 

O Donni Haraway:

Donna Haraway je istaknuta profesorica emerita na Katedri za povijest svijesti na Sveučilištu California Santa Cruz. Doktorirala je biologiju na Yaleu 1972., a piše i predaje o znanosti i tehnologiji, feminističkoj teoriji i zajedništvu vrsta. Mentorirala je radove više od 60 doktoranada u raznim disciplinarnim i interdisciplinarnim poljima. Na UCSC-u surađuje u radu Centra za istraživanje znanosti i pravde i Centra za kreativne ekologije. Radeći na križanju biologije s kulturom i politikom, Haraway istražuje kako se isprepliću znanstvene činjenice, znanstvena fantastika, spekulativni feminizam, spekulativno fabuliranje, znanost, tehnologija i svijet zajedništva vrsta.
Neke od njezinih knjiga su: Staying with the Trouble: Making Kin in the Chthulucene (2016.); Manifestly Haraway (2016.); When Species Meet (2008.); The Companion Species Manifesto (2003.); The Haraway Reader (2004.); Modest_Witness@ Second_Millennium (1997., 2. izd. 2018.); Simians, Cyborgs, and Women (1991.); Primate Visions (1989.); Crystals, Fabrics, and Fields (1976., 2004.).
Fabrizio Terranova snimio je dugometražni film Donna Haraway: Story Telling for Earthly Survival (2016.), a Diana Toucedo snimila je Camille & Ulysse s Haraway i etologinjom Vinciane Despret. Haraway je, s Adele Clarke, sociologinjom i povjesničarkom zdravstvenih znanosti, uredila knjigu Making Kin Not Population (Prickly Paradigm Press, 2018.), koja se bavi pitanjima brojnosti svjetskog stanovništva, feminističke antirasističke reproduktivne i ekološke pravde te procvata zajedništva vrsta.

 

Kiborški manifest u prijevodu je Marka Marasa i feminističkoj redakturi Ive Grgić i Biljane Kašić
Urednički kolektiv u sastavu: Ana Hušman, Ivana Meštrov, Nikola Bojić, Marko Tadić (likovni dodaci), Ana Labudović/RISO i prijatelji (dizajn)
Studio Pangolin & Multimedijalni institut
20x15cm • 7 eura
ISBN 9789534935538
Dostupno u knjižarama Vuković&Runjić i online na superknjizara.hr
više