Radionica

Oko pogleda – Jasna Jasna Žmak: Budi moje oči

UPUH Susreti koji nedostaju: Oko pogleda

UPUH-ova inicijativa Susreti koji nedostaju dobiva novo izdanje pod nazivom Oko Pogleda. Ove godine bavit ćemo se istraživanjem teme pogleda u izvedbenoj umjetnosti, a program je zamišljen kao niz sureta pri kojima svaki put druga voditeljica sudionicama/ima predlaže specifičnu metodologiju istraživanja, a svaki susret je u relaciji s pogledanim izvedbenim radom. Program je zamišljen za akterice/e plesne i izvedbene scene kao i za sve druge zainteresirane, a odvijat će se kroz cijelu godinu.

Prvi susret pod nazivom Budi moje oči vodi Jasna Jasna Žmak. Broj sudionica/ka je ograničen, a prijave i pitanja šaljite na anajelus@gmail.com do 14.4.2024.

Više o radionici:
Radionica će se fokusirati na istraživanje naših gledateljskih pozicija – na sceni i u publici, i to kroz niz psihodramskih vježbi koje će nam omogućiti da temu gledanja i pogleda sagledamo iz različitih perspektiva na koje inače možda nismo navikle.
Zajedno ćemo tragati za time kako se naši pogledi sa scene i na scenu razlikuju, što nam oni znače i što možemo iz tih razlika naučiti. Osim toga, psihodrama će nam omogućiti da “postanemo” svoje oči i da istražimo svoj odnos s našim optičkim organom. Provjerit ćemo što se sve nalazi u našim očima te koji je odnos između naših gledateljskih i “svakodnevnih” očiju, kako bismo pripremile teren i za drugačiji pristup gledanju plesnih predstava, pokreta i koreografije.
Psihodrama je terapijski pravac koji se bazira na ideji da su naši identiteti kompleksne i dinamične formacije satkane od niza uloga koje igramo u različitim životnim situacijama te nam tako omogućuje da istražimo kako svijet izgleda iz drugih, tuđih perspektiva.
Za sudjelovanje nije potrebno nikakvo prethodno predznanje ili iskustvo.

O voditeljici:
Jasna Žmak radi kao dramaturginja, spisateljica i istraživačica. Radi kao psihodramska terapeutkinja pod supervizijom te je u edukaciji za seksualnu terapiju. Od 2012. predaje na odsjeku dramaturgije Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Organizirala je i mentorirala niz edukativnih programa iz domene dramaturgije izvedbe i/ili feminističke kritike te psihodrame. Članica je strukovne udruge SPID – Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela.

Autorica projekta: Ana Jelušić
Autorica vizuala: Antonia Dorbić

***
Program je realiziran kroz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske

više