Predavanje

Angela Y. Davis: Sloboda je stalna borba

Davis će se u predavanju osvrnuti na svoj dugogodišnji aktivistički i teorijski rad koji je obilježilo promišljanje, organiziranje i djelovanje protiv historijski situiranog sistemskog rasizma i karceralnog nasilja u SAD-u. Ukazat će na specifičnosti sukonstitucije rase, roda i klase u doba neoliberalne globalizacije i u aktualnom političko-ekonomskom krajoliku, kojeg definiraju postojano bukteće ratne zone i podizanje zidova protiv naroda koji „teroriziraju“ Zapad. Takvim, interesno podržanim alibijem, danas se nasilno organiziraju izvlaštenja čitavih populacija koje žive pod čizmom rasizirane hijerarhije i kolonijalne vladavine, jer rasizam i kolonijalizam nisu samo isprepleteni kao konstitutivne dimenzije povijesnog međunarodnog razvoja modernih kapitalističkih društvenih formacija, već se danas suočavamo i s njihovim prerađenim te ažuriranim oblicima, sukladno uvjetima potpuno globaliziranog kapitalističkog svijeta.

Moderiraju: Karolina Hrga & Emina Bužinkić

 

Angela Yvonne Davis je američka politička aktivistkinja, akademkinja i autorica. Profilirala se kao istaknuta aktivistkinja i radikalka na čelu Komunističke partije SAD-a tijekom 1960-ih, a imala je bliske odnose i s Partijom Crnih pantera kroz njezin angažman u Pokretu za građanska prava, iako nikada nije bila njezina službena članica. Prava zatvorenika jedan su od njenih kontinuiranih interesa; osnivačica je organizacije Critical Resistance, koja radi na ukidanju zatvorsko-industrijskog kompleksa. Umirovljena je profesorica na Odsjeku za povijest svijesti pri Kalifornijskom sveučilištu u Santa Cruzu i bivša je direktorica tamošnjeg Odsjeka za feminističke studije.

Njezini su istraživački interesi feminizam, afroamerički studiji, kritička teorija, marksizam, popularna glazba, društvena svijest te filozofija i povijest kažnjavanja i zatvora. Njezino članstvo u Komunističkoj partiji dovelo je 1969. godine do zahtjeva Ronalda Reagana da joj se zabrani predavati na bilo kojem sveučilištu u saveznoj državi Kaliforniji. Suđeno joj je i oslobođena je optužbi za sumnju u umiješanost u otmicu i ubojstvo suca Harolda Haleyja koje su izvela braća Soledad u kolovozu 1970. godine u kalifornijskom okrugu Marin. Tijekom 1980-ih je dvaput bila kandidatkinja za potpredsjednicu SAD-a na listi Komunističke partije.

Angela Y. Davis najpoznatija je kao edukatorica Crne povijesti, autorica i aktivistkinja za građanska prava te druga pitanja socijalne pravde. Kada ju je Bob the Drag Queen (koji je pobijedio u osmoj sezoni RuPaul’s Drag Racea) u intervjuu upitao kako se identificira, njezin je odgovor glasio: „Identificiram se kao komunistkinja, abolicionistkinja, internacionalistkinja, antirasistkinja, antikapitalistkinja, feministkinja, Crna žena, kvir, aktivistkinja, pro-radnička klasa, revolucionarka, intelektualka, graditeljica zajednice“.

***

Predavanje se održava u suradnji Subversive Festivala, Multimedijalnog instituta i književnog kluba BOOKSA.

više