Susreti koji nedostaju: Oko pogleda

selma banich: Podižem kapke i sve se ponovno rađa

Oko Pogleda ovogodišnje je izdanje UPUH-ove inicijative Susreti koji nedostaju. Kroz niz susreta bavimo se istraživanjem teme pogleda u izvedbenoj umjetnosti, a svaki nas put druga voditeljica vodi kroz svoju specifičnu metodologiju istraživanja, ponekad u relaciji s pogledanim izvedbenim radom, a ponekad ne. Program je zamišljen za akterice/e plesne i izvedbene scene kao i za sve druge zainteresirane, a odvija se kroz cijelu godinu. U slučaju limitiranog broja sudionica/ka, prednost će se dati plesnim i izvedbenim umjetnicama/ima.

Više o radionici:

Pozivam vas na susret posvećen istraživanju svijeta zrcalnih neurona. Zrcalni neuroni su neuralne stanice u ljudskom mozgu kojima se pripisuje važna uloga u razumijevanju empatije prema mišljenju dijela neuroznanstvene zajednice. Aktiviraju se kada promatramo određenu aktivnost na isti način kao kada tu aktivnost izvodimo sami, omogućavajući nam da “zrcalimo” iskustva drugih i dublje razumijemo njihove emocije i namjere. Kroz mehanizam zrcalnih neurona, možemo rezonirati s osjećajima drugih, potičući empatiju i povezanost u društvenim interakcijama. Ideja “neurozrcaljenja” postaje ključna u našem nastojanju da shvatimo tuđe perspektive, produbljujući razumijevanje postupaka, namjera, potreba i sklonosti drugih. Ovaj susret je poziv na “igru” zrcalnih neurona kroz niz iskustvenih eksperimenata očima. Poziv na uron i osluškivanje, na pogled usmjeren prema unutra, kako bismo mogle svjedočiti, promatrati i (neuro)zrcaliti se. U susret će nas uvesti John Berger svojim kritičkim uvidom u načine promatranja umjetnosti.

Prijave i pitanja do 27.5. na anajelus@gmail.com

O voditeljici:

selma banich je umjetnica, aktivistica i organizatorica zajednice. Njezina je umjetnička praksa utemeljena u procesualnom, istraživačkom i aktivističkom radu, a politički je nadahnuta anarhizmom i feminizmom. Stvara samostalno i u suradnji s drugim umjetnicama_ima, kustosi_ca_ma, grupama i inicijativama na Balkanu, Europi i SAD-u. Sudjelovala je u brojnim plesnim, kazališnim, opernim i filmskim produkcijama kao koreografkinja i izvođačica. Sudjeluje u lokalnim i transnacionalnim inicijativama solidarnosti koje su povezane s aktualnim feminističkim, antifašističkim, migrantskim i radničkim borbama. Trenutno su to inicijative Zagreb grad-utočište i Za KRUH. Pohađa edukaciju za praktičarku ekspresivne art terapije.

***
Projekt je podržan od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.
Autorica projekta: Ana Jelušić
Autorica vizuala: Antonia Dorbić

više