Seminari

Antikapitalistički seminar

Četvrti Antikapitalistički seminar u organizaciji portala Slobodni Filozofski i Subversive Festivala ove će se godine održati od 3. do 9. lipnja 2024. godine u sklopu Škole suvremene humanistike. Seminar je osmišljen kao oblik političke edukacije koji će kreirati uvjete i prostor za kritičko promišljanje pojmova, ideja i teorija usmjerenih prema društvenoj promjeni. Nastojat ćemo kritički razraditi dominantne paradigme i relacije u kojima se oblikuju te potaknuti na razumijevanja njihova nastanka i današnje upotrebe. Ta ćemo promišljanja smjestiti u šire političko-ekonomske i historijske okvire reflektirajući na aktualne rasprave o klasnoj politici, tehnologiji i umjetnoj inteligenciji, političkoj ekonomiji umjetnosti, marksističkoj ekologiji, dekolonijalnom feminizmu i kritici nacionalizma, anarhizmu i kviru te kritici specizma i ejblizma.

Analizirat ćemo načine funkcioniranja kapitalističkog sistema proizvodnje i reprodukcije, kao i profitom pogonjenu globalnu ekspanziju kapitalizma koja za sobom ostavlja ratne zone, izvlaštene, obespravljene narode i opustošene komade planeta i klimatske promjene kako bismo razjasnili historijski specifične opresivne režime i odnose koje uspostavlja i organizira.

Osnovno polazište antikapitalističkih znanja neodvojivost je teorije i prakse. Seminar stoga teži oslobađanju teorijskih znanja iz akademskog okruženja te njihovoj analizi i revaluaciji s obzirom na iskustva i potrebe političkoga organiziranja, i obrnuto, razlaganju trenutnih modela djelovanja ponovnom refleksijom na to što činimo i kako činimo. Znanje koje ide iz prakse i oblikuje praksu razvija se u marksizmu, ali i u drugim kritičkim pristupima znanju. Premda bi se moglo tvrditi da je svako znanje u određenom smislu političko znanje, tip teorijsko-praktičkog znanja koje teži slobodi ne prikriva svoju političnost (pod krinkom tobožnje vrijednosne neutralnosti i bezinteresnosti), već proizvodi znanje koje jest i mora biti politika. Takvo znanje nas vodi prema organiziranju koje ljudske zajednice gradi prema potrebama ljudi i ne-ljudskih živih bića, njihovih staništa i prirode.

Ovakav tip edukacije, također, svjesno ističe kolektivnu proizvodnju znanja (odbacujući ideologeme o individualnom i „genijalnom“ autorstvu i ekspertizi) koje teži biti dostupno svima. Na tom je tragu osmišljen i Antikapitalistički seminar: kao mjesto zajedničkog promišljanja, imaginiranja i stvaranja koji su integralni dio borbe za bolji svijet. Kroz predavanja, čitanja, radionice, primjere iz popularne kulture i diskusije tragat ćemo za uvjetima transformacije postojećeg i mogućnostima otpora.

Pridružite se i ove godine!

  • Teme seminara:
    klase i klasna politika
    ekologija i marksizam
    umjetna inteligencija i kapitalizam
    liberalizam, politika, ekonomija
    psiha u neoliberalizmu
    kritika ejblističkih i specističkih režima
    dekolonijalni feminizam
    nacionalizam i Gaza
    kvir-anarhizam
    transfobija i mediji
    politička ekonomija umjetničke proizvodnje

Seminar će se održavati u poslijepodnevnim i večernjim satima u Multimedijalnom institutu, MaMa Zagreb (Preradovićeva 18) kroz susrete u trajanju od sat i pol vremena po terminu. Program će se realizirati kroz osam predavanja s raspravama i dvije radionice. Preporučuje se polaznicima_ama da poprate i preostali program ovogodišnjeg festivala.

Za prijavu je dovoljno da pošaljete svoje ime i prezime te zamjenice koje koristite na slobodnifilozofski[at]gmail.com do 26. svibnja 2024. Ako želite, možete nam ukratko napisati i svoju motivaciju ili navesti dosadašnje iskustvo.

Predavanja i radionice će, osim za polaznike_ce seminarske grupe, biti otvorene i za sve koji_e nisu u mogućnosti popratiti cjelokupni program seminara, uz prethodnu najavu.

Predavanja i radionice drže: Nina Čolović, Stipe Ćurković, Andrea Vuljević, Mislav Žitko, Primož Krašovec, Lina Gonan, Rade Pantić, Ivan Šestan, Milena Ostojić i Milan Urošević.

Seminar koordiniraju: Karolina Hrga, Nina Čolović i Andrea Vuljević

Seminarska brošura s opisima predavanja i literaturom dostupna je ovdje.

Raspored:

ponedjeljak 3.6.
17.30 Uvod u seminar
18.00 Stipe Ćurković: Klase i klasna politika
20.00 Milena Ostojić: Dekolonijalni feminizam

utorak 4.6.
17.30 Primož Krašovec: Umjetna inteligencija i kapitalizam
20.00 Nina Čolović: Kritika nacionalizma (primjer Izraela / Palestine)

srijeda 5.6.
17.30 Mislav Žitko: Foucault i kontroverza oko liberalizma
20.00 Stipe Ćurković: Ekologija i marksizam

četvrtak 6.6.
17.30 Lina Gonan: Kvir – anarhizam: Zašto borba za kvir oslobođenje mora biti antipolitička
20.00 Milan Urošević: Proizvodnja subjektivnosti i njene psihičke posledice u neoliberalizmu

subota 8.6.
17.30 Rade Pantić: Estetski fetišizam i monopolska renta
20.00 Ivan Šestan: Transfobija i mediji

nedjelja 9.6.
17.30 Andrea Vuljević: Ejblistički i specistički režimi u kapitalizmu
20.00 Zaključna rasprava

više