Izdavaštvo

Brian Willems · Zugov učinak — spekulativni realizam i znanstvena fantastika

Spekulativni realizam i znanstvena fantastika dijele nastojanje da se spoznaja ustroji oko nečega što istovremeno utemeljuje znanost i izmiče joj. Ovo zajedničko ishodište filozofije i fikcije Brian Willems nazvao je Zugovim učinkom. Njegova istoimena knjiga predstavlja najbolju artikulaciju raznih prožimanja ovog novog filozofskog pravca i nešto starijeg književnog žanra.

Willemsova knjiga napušta Suvinov horizont. Darko Suvin, ključna figura u definiranju paradigme proučavanja žanra, znanstvenu fantastiku smatra začudnim žanrom koji, za razliku od naturalističkih žanrova, ne teži vjernoj reprodukciji tekstura, površina i odnosa čiji su jamac ljudska osjetila i zdrav razum, već nastoji predstaviti nove nespoznate lokacije i drugačije odnose. Žanr je, dakle, u suvinovskoj paradigmi djelomično određivala prisutnost empirijski nespoznatih elemenata. Willemsa, nasuprot tome, više zanimaju ona djela iz znanstvenofantastičnog korpusa koja su osovljena oko empirijski nespoznatljivih elemenata. Zugov učinak je učinak elemenata koji nisu dostupni znanstvenom istraživanju, ali za koje se ispostavlja da bi mogli predstavljati uvjet takvog tipa istraživanja. Willems u majstorskom nizu interpretacija pronalazi tu ideju narativiziranu u djelima Cormaca McCarthyja, Neila Gaimana, Chine Miévillea, Nnedi Okorafor i Paola Bacigalupija.

Zugov učinak je pionirski rad. Bit će još autora koji će krenuti putem koji je prokrčio Willems. No, kako tvrdi Graham Harman u predgovoru engleskom izdanju ove knjige, neka će obilježja njegovoga teksta biti teško dosegnuti: temeljito poznavanje spekulativnog realizma i znanstvene fantastike, jasnoću izlaganja i nevjerojatni raspon primjera koji govore u prilog izloženim tezama.

Brian Willems predaje književnost i filmsku teoriju na sveučilištu u Splitu.

 

DOWNLOAD : Brian Willems: Zugov učinak – spekulativni realizam i znanstvena fantastika

 

****

Multimedijalni institut

ISBN 978-953-8469-12-1

330 stranica · 2024.

Prijevod: Ante Jerić

više