Creative commons

Multimedijalni institut je od 2005. godine hrvatski lokalizator i promotor Creative Commons licenci te pruža povremenu podršku korisnicima licenci.

Voditelji lokalizacije Creative Commons licenci u hrvatski pravni sustav su 2005. godine bili Dijana Kovačević Remenarić, Tomislav Medak i Marcell Mars. Danas licence ne iziskuju pravnu lokalizaciju, jer je jedna licenca važeća za čitav svijet, ali ima prijevode u 70-ak jezika

Creative Commons je obuhvatno rješenje za licenciranje autorskih djela kao javno dostupnih i otvorenih sadržaja. U današnjem okruženju, gdje su digitalne tehnologije za stvaranje i razmjenu široko dostupne, sve više stvaraoca i znanstvenika želi da korisnici mogu slobodno – a da nisu u stalnom kršenju autorskog prava – koristiti, prerađivati i razmjenjivati njihova djela. CC tim stvaraocima omogućuje da licencama pravno iskažu tu svoju volju i da za razliku od standardnog restriktivnog autorskopravnog režima mogu pridržati samo neka prava. Poput GNU Opće javne licence za slobodni softver, Creative Commons licence imaju za cilj proširiti prostor slobodnog stvaralaštva i pronalazaštva, njegovu razmjenu i javnu dostupnost, ali za nesoftverska polja ljudske kreativnosti: muziku, fotografiju, film, video, književnost, dizajn, znanstvene tekstove… CC u uvjetima restriktivne regulacije intelektualnog vlasništva omogućuje da kultura i znanost nastave biti ono što su uvijek težili biti: zajedničko dobro i proizvod suradnje

CC Hrvatska je projekt prevođenja Creative Commons licenci u hrvatski zakonodavni okvir i na hrvatski jezik kojeg je proveo Multimedijalni institut iz Zagreb. Posjetite li stranice creativecommons.org, pored američkih, brazilskih, japanskih, njemačkih, talijanskih i 70-tak drugih moći ćete odabrati i hrvatske licence.

 

Od početka 2000-ih Multimedijalni institut promovirao je slobodnu kulturu. Godine 2001. pokrenuli smo izdavački projekt Egoboo.bits na kojem je svoje muzičke, audiovizualne i književne radove objavljivalo preko pedeset stvaratelja i kolektiva. Inicijalno su djela objavljivana pod GNU Općom javnom licencom, a po lokalizaciji i pod Creative Commons licencama.

Od 2005. do 2007. Multimedijalni institut je organizirao i tri festivala slobodne kulture Sloboda stvaralaštvu! te izložbu System.hack().