Creative commons

Multimedijalni institut je hrvatski lokalizator Creative Commons licenci.

Voditelji lokalizacije Creative Commons licenci u hrvatski pravni sustav su Dijana Kovačević Remenarić, Tomislav Medak i Marcell Mars.

Creative Commons je obuhvatno rješenje za licenciranje autorskih djela kao javno dostupnih i otvorenih sadržaja. U današnjem okruženju, gdje su digitalne tehnologije za stvaranje i razmjenu široko dostupne, sve više stvaraoca i znanstvenika želi da korisnici mogu slobodno – a da nisu u stalnom kršenju autorskog prava – koristiti, prerađivati i razmjenjivati njihova djela. CC tim stvaraocima omogućuje da licencama pravno iskažu tu svoju volju i da za razliku od standardnog restriktivnog autorskopravnog režima mogu pridržati samo neka prava. Poput GNU Opće javne licence za slobodni softver, Creative Commons licence imaju za cilj proširiti prostor slobodnog stvaralaštva i pronalazaštva, njegovu razmjenu i javnu dostupnost, ali za nesoftverska polja ljudske kreativnosti: muziku, fotografiju, film, video, književnost, dizajn, znanstvene tekstove… CC u uvjetima restriktivne regulacije intelektualnog vlasništva omogućuje da kultura i znanost nastave biti ono što su uvijek težili biti: zajedničko dobro i proizvod suradnje

CC Hrvatska je projekt prevođenja Creative Commons licenci u hrvatski zakonodavni okvir i na hrvatski jezik kojeg je proveo Multimedijalni institut iz Zagreb. Posjetite li stranice creativecommons.org, pored američkih, brazilskih, japanskih, njemačkih, talijanskih i 70-tak drugih moći ćete odabrati i hrvatske licence.