Human Rights Film Festival

Human Rights Film Festival (HRFF) – Festival filma o ljudskim pravima, je festival koji se održava početkom prosinca u Zagrebu, povodom Dana ljudskih prava. Glavni cilj festivala je promocija kulture ljudskih prava. HRFF hrvatskoj publici nudi presjek iz najnovije filmske produkcije, s posebnim fokusom na angažirani autorski film. Festival se odvija i u Rijeci, u suradnji s udrugom Filmaktiv.

HRFF je organiziran kao široka platforma koja kroz različite aktivnosti uključuje brojne udruge, inicijative i pojedince aktivne na promicanju ljudskih prava te smjera uspostavljanju prostora kritičkog diskursa.

Human Rights Film Festival je projekt dviju organizacija nezavisne kulture – Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture “URK”, osnovan 2002. godine s ciljem veće vidljivosti raznih ljudsko-pravaških tema u domeni kulture. Od prvog, revijalnog izdanja u klupskim prostorima MaMe i Močvare, HRFF je kontinuirano gradio profil festivala zavidne filmske kvalitete, ostajući prepoznatljiv po svojim programima koji promoviraju otvorenost, multikulturalnost, tolerancijju, slobodu izbora.

Svako izdanje festivala ima svoju temu u žarištu, pa smo se tako na nedavnim izdanjima bavili pitanjima socijalne pravde, javnosti, zemlje ili pak životom Roma u Europi. Istaknut ćemo i retrospektivu njemačkog redatelja Alexandera Klugea.