18.-22.06.2018. @ Dubrovnik

Forma

 
Forma je osmo u nizu dešavanja posvećenih suvremenoj filozofiji, estetici i politici, koja su od 2009. bila održavana u MaMi, a od 2017. u IUC Dubrovnik.

 
 
— FORMA @ IUC
 
Nekompatibilni pojmovi kojima je forma suprotstavljena — pojava, materija, sadržaj, povijest — upućuju kako na veliku općenitost tako i na specifičnu plastičnost ove vrlo važne kategorije. Bilo da ju se odbacivalo kao idealiziranu apstrakciju ili da se na nju pozivalo radi konkretizacije, “forma” je varljivo udomaćena u filozofskim, političkim, književnokritičkim i kunsthistoričarskim raspravama. Iako ova polja ne mogu bez pojma forme, njega se puno češće upotrebljava nego ga se definira ili pretvara u predmet teorijskog razmatranja. Dok je “struktura” u dvadesetom stoljeću bila predmet izravne teorijske elaboracije, “formi” nije posvećena tako stroga pozornost, unatoč tome što se na nju teorija redovito oslanjala. Danas je ta činjenica posebno problematična u metodološkim raspravama između “formalizma” i “historizma”: sudionici tih rasprava često zauzimaju jednu ili drugu stranu bez da pritom jasno odrede konceptualne uloge dane opozicije ili njezinog mogućeg razrješenja. Dodajmo k tome da bi pozivanje na formu bez teorijske elaboracije pitanja što je forma? moglo učiniti nejasnim i njegovo osjetljivo naličje. Prema čemu se, jednom kad preokrenemo pitanje, šire rubovi pojma i za čime se to poseže s njegovih fluidnih granica: što nije forma?

Petodnevni simpozij bit će posvećen ispitivanju samog pojma forme, praksi njegove teorijske elaboracije i njegovoj kritičkoj primjeni, a sve to u nadi da će pritom biti razjašnjena suvremena proširivanja pojma i njihove implikacije.

 
IZLAGAČI: Pearl Brilmyer / Emily Ruth Capper / Ronjaunee Chatterjee / Amanda Holmes / Naomi Levine / Jamila Mascat / Julie Beth Napolin / Nathan Brown / Greg Ellermann / Michael Gallope / Ante Jerić / Alexi Kukuljevic / Petar Milat / Marty Rayburn / Fillipo Trentin
 
 
* raspored i detaljni opis programa u privitku [PDF-dokument]

 
 
ORGANIZATORI

Multimedijalni institut – MaMa (Zagreb)  

Centre for Expanded Poetics – Concordia University (Montréal)
 

PARTNERI

Inter-University Centre Dubrovnik

Lazareti 1-5
 

PODRŽAVAJU

Ministarstvo kulture RH
Grad Dubrovnik
Grad Zagreb
Hrvatski audiovizualni centar
više