Najava programa

MaMa : proljeće – ljeto 2014.

Nakon što smo 2014. započeli s vrlo zapaženim gostovanjima Nika Theodorea i Buden & Žilnika, za razdoblje od ožujka do srpnja najavljujemo sljedeća događanja.

Radujemo se vašem prisustvu i reakcijama!
 

Komercijalizacija interneta i kriza medija

[simpozij : 24.-27.04.2014.]

U travnju organiziramo simpozij o komercijalizaciji interneta, krizi tradicionalnih medija i medijskoj reformi, a na kojem će, između ostalih, sudjelovati ugledni teoretičari Robert McChesney i Des Freedman. Simpozij će se usredotočiti na analizu procesa koji su doveli do paralelne krize interneta i novinarstva. Skup organiziramo u suradnji s Kurzivom i Kulturtregerom.
 

Sve se svodi na estetiku i političku ekonomiju

[predavanja, koncerti, projekcije, publikacije : 21.-25.5.2014.]

Od 2012. godine Multimedijalni institut realizira opsežni transevropski projekt Prošireni estetički odgoj, potpomognut od strane Evropske komisije. Krajem svibnja u Zagrebu odvija se završno događanje projekta, naslovljeno prema citatu Stephanea Mallarméa. Pored izlaganja nekolicine eminentnih teoretičara iz polja političke ekonomije i estetike, program također sadržava iznimne koncerte, filmske projekcije te publikaciju 4 knjižice. Koncerte radimo zajedno s festivalom Žedno uho, a nastupaju Ben Frost, William Basinski i Gudrun Gut.
Cjelokupno događanje realiziramo u suradnji s novosadskim centrom za nove medije kuda.org.
 

Sofistika: Snaga lažnoga

[simpozij : 27.-29.06.2014.]

Nastavljajući se na niz filozofskih simpozija Conjuncture započet 2009. godine u MaMi, krajem lipnja 2014. se bavimo sofistikom i pitanjem snage laži u teoriji, politici i umjetnosti. Glavni izlagači su Barbara Cassin, Ray Brassier, Mladen Dolar i Alberto Toscano.
 
 

Kontinuirani (stari i novi) programi Multimedijalnog instituta

Explicit music

U 2014. nastavljamo s projektom “Skoro ništa” posvećenom francuskom skladatelju Lucu Ferrariju. U prvom polugodištu u projektu sudjeluju Ana Hušman i Davor Sanvincenti, australski glazbenik Lawrence English koji 21. i 22.05. nastupa u Zagrebu, te legende eksperimentalne elektronske glazbe Asmus Tietchens i Thomas Köner koji će u svibnju nastupiti kao duo Kontakt der Jünglinge.

Program kapitalističkog grada

Serija predavanja Program kapitalističkog grada preispituje ulogu grada, organizacije života u njemu i urbanih politika u reprodukciji suvremenog kapitalizma i izazovima pred koje to stavlja antisistemske pokrete koji svoje ishodište nalaze na terenu grada. Nakon siječanjskog gostovanja Nika Theodora, 17.06. će predavanje održati Margit Mayer.

Konstelacije suvremenog mišljenja

Godinama su se u MaMi u mjesečnom ritmu predstavljali lokalni i regionalni mlađi teoretičari/rke iz polja tzv. teorije, shvaćene u najširem smislu, a 2014. program obnavljamo s novim snagama. Između ostalog, očekuju vas izlaganja Aleksandra Mijatovića (07.03.), Tihane Pupovac (svibanj), Jodi Dean (10.06.) i drugih. Program vodi Ante Jerić.

Cruising sa Srđanom Sandićem

Cruising sa Srđanom Sandićem nova je serija tribina u MaMi koja će se baviti izvedbenim, književnim i šire kulturalnim temama.

Izdavaštvo

Do ljeta 2014. u našim različitim edicijama objavljujemo sljedeće naslove:

Eyal Weizman: Najmanje od svih mogućih zala [* Eyal Weizman će prisustvovati zagrebačkoj promociji knjige krajem svibnja / početkom lipnja]
Jacques Rancière: Bela Tarr – Vrijeme od poslije
Georges Didi-Huberman: Opstanak krijesnica
Ian Bogost: Kako činiti stvari video-igrama [u suradnji s časopisom Libra Libera]
Walter Benjamin & Werner Hamacher: Kapitalizam kao religija
Herman Melville & Gilles Deeuze: Bartleby
Pierre Macherey: Produktivni subjekt
Susan Buck-Morss: Predočavanje kapitala

Više o našim izdanjima i najavama na našoj stranici Izdavaštvo.

više